Blair-baby (Chloe? Alex?) wordt prooi schandaalpers

'Ik heb geen hekel aan de media, maar er zijn zo bloody veel media.' Alastair Campbell, de officiële woordvoerder van premier Tony Blair - in Groot-Brittannië al bijna een net zo bekende persoonlijkheid als de premier zelf - staat de komende weken voor zijn moeilijkste opdracht....

Een ingewikkelde strategie heeft Campbell niet. 'Het enige doel is zo weinig mogelijk aandacht', vertelde hij onlangs buitenlandse media tijdens een rondleiding door de ambtswoning van de Blairs aan Downing Street.

De Britse schandaalpers, die prinses Diana ooit een normaal leven onmogelijk maakte, heeft de drie kinderen van de Blairs tot nu toe als doelwit ontzien. Als dank daarvoor wordt een of twee keer per jaar een fotosessie gehouden, waarin Tony en Cherie Blair samen met Euan (16), Nicholas (14) en Kathryn (12) gewillig poseren. 'Afgezien van een of twee incidenten hebben de media zich hiertoe ook beperkt. De drie kinderen kunnen gewoon over straat lopen zonder dat ze worden herkend', zegt Campbell.

Maar het nakomertje van de Blairs, dat een geboorteadres op Downing Street krijgt, zal vrijwel zeker niet aan de status van beroemdheid kunnen ontkomen. Campbell verwacht niet dat de media nu met één enkele fotosessie tevreden zijn gesteld. Integendeel: binnen- en buitenlandse paparazzi - inmiddels moe geworden van het achtervolgen van het trio David, Posh en Brooklyn Beckman - zullen deze vader, moeder en baby als hun belangrijkste nieuwe prooi beschouwen.

De yellow press wil zich deze unieke gebeurtenis niet laten ontglippen. Het is voor het eerst sinds de liberale premier Earl Russel, ruim 150 jaar geleden, dat een regerend premier in Groot-Brittannië een baby krijgt. Exclusieve foto's van de baby zullen waarschijnlijk nog meer opbrengen dan sommige kunstwerken in de nieuwe Tate.

De ambtswoning van de premier, toch al een burcht sinds de IRA in de jaren tachtig aanslagen in Londen ging plegen, zal dan ook in de komende weken verder worden afgeschermd. Zijn eigenlijke woonhuis heeft Blair al eerder verplaatst van Downing Street nummer 10 naar nummer 11, de ruimere ambtswoning van de minister van Financiën. Hier zal ook de wieg van de baby komen te staan.

Tony Blair zelf heeft te kennen gegeven zelf zo veel mogelijk bij zijn echtgenote te willen zijn. Hij neemt weliswaar geen ouderschapsverlof op, maar zal zijn werk beperken tot enkele uren per dag, het zogenoemde vakantieschema. Blair zal - 'voor enige tijd', aldus Campbell - geen buitenlandse gasten ontvangen. Ook de Italiaanse president Azeglio Ciampi, die 1 juni naar Londen komt, zal de premier niet te spreken krijgen.

De Blairs hebben een dringend beroep op de media gedaan hun privacy te respecteren. Voor alle zekerheid wordt geen enkele mededeling gedaan over de voorbereiding van de geboorte. Zelfs de kleur van het behang op de kinderkamer is geheim.

De naam van het kind zal de buitenwereld wel mogen weten. Als meisjesnaam is bij de bookmakers Chloe (12-1) favoriet, als jongensnaam Alex (12-1). Daarnaast zijn er weddenschappen mogelijk op het gewicht van de kruimel en de geboortedatum. Op de kleur van het kinderkamerbehang kan niet worden gegokt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden