Bladbehoefte

Idee: maak van de

Een wachtkamertijdschrift, is dat niet wat belegen? Nee dus. New business, vanwege kioskmoeheid. Waar moest ik langer dan normaal wachten, de laatste tijd? Kleine beurt auto. Zoon op tennisles, te ver om heen en weer te rijden. Apotheek in het AMC.


Mag dat wachten wat worden veraangenaamd? Ja. En dan liefst met iets waarop je zit te wachten? Ja, dacht ook de Nierstichting en ze maakten een wachtkamertijdschrift. Oud idee, up to 2014. Helemaal naar de kiosk om een tijdschrift te halen, raakt uit de mode. Wát een kolere eind lopen! Dus grijp je kans, beste Stichting Wat Dan Ook, er zit ergens iemand met pijn in haar buik in een wachtkamer, verveeld pielend op haar iPhone. Haar oog valt op de cover van een tijdschrift. Wat blijkt? Ze is niet de enige met die klachten, er ligt zomaar een blad met nog meer vrouwen die net zwanger zijn. 'Pijn in je buik, lógisch.'


Maak van de wachtruimte een meeneemkiosk. Naar de wachtkamer van de dokter is ook ver lopen, soms verder dan naar een kiosk, maar je moet wel. En bladenmakers, wat nooit zal verdwijnen: op specifieke momenten blijft er een specifieke behoefte.


(Ik was betrokken bij een blad over gespreksstof, voor kappers. Eigenlijk voor de kapper zelf. Een 'kappersblaadje' barstensvol weetjes. Om straks in de stoel oeverloos gelul te voorkomen. Een groot hoofdstuk met weerrecords. 'Ja, knipknip, het is al de hele week mooi weer, knipknip, wist u dat het in 1989 drie maanden niet heeft geregend?' Een knipbeurt duurt 18 minuten. Goed te weten, kapper, in 18 minuten maakt een man 20 duizend nieuwe spermatozoïden aan. En sterven 60 duizend hersencellen af. Geen verband.)


Héél 2014 dus, een wachtkamerblad. Ook ideeën kunnen herintreder zijn.


De Nierstichting houdt van woordspelingen, ook van gezochte. Voor in het nieuwe blad: 'Allerlei publieksbladen worden tegenwoordig opgedoekt. Ze noemen dat het zelfreinigend vermogen van de markt. Ook ons lichaam kent een zelfreinigend vermogen.' Het ledenblad heet Wisselwerking (denk aan dialyse, denk transplantatie, denk aan dat je van alles moet uitwisselen). Ze hebben bij de Nierstichting begrepen dat het blad LINDA. een succes is, dus hoe dan ook een woordspeling én een voornaam in de titel. Het nieuwe wachtkamerblad heet reiNIER. Reinier bestaat niet. Gaan andere specials straks trANSplantatie, diaLIESe, zelfREINigend en DOnOR heten?


Verder niet flauw doen, wachtkamerblad reiNIER is zeer leesbaar. De dokter roept voor je het weet. Het blad reiNIER laat zien hoe bekopping een blad kan maken of breken. Veel emo. Saaie mededelingen laat je liggen, cover-emotie raakt je en maakt nieuwsgierig, zeker op die specifieke wachtkamermomenten.


Mirjam, de zus van Bart de Graaff, afgeleide BN'er, op de cover. 'Ik was afschuwelijk jaloers'. En: 'Iedereen vroeg altijd maar naar Bart.' De nieren van patiënt Brenda werken nauwelijks: 'Angstig ben ik nooit geweest.' Het blad reiNIER mag je meenemen, in tegenstelling tot andere wachtkamerbladen. Stichting Wat Dan Ook, neem het opeens weer moderne idee mee.


wachtkamer


een meeneemkiosk.


Tijdschriftkenner Rob van Vuure ontleedt de beste bladen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden