Blackberry mogelijk niet meer Canadees

De Canadese regering van premier Stephen Harper houdt rekening met een buitenlandse overname van Research in Motion (RIM), de Canadese producent van Blackberry telefoons. Dat blijkt uit documenten die persbureau Reuters in bezit heeft.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - Uit de stukken blijkt dat de Canadese minister van Handel Christian Paradis afgelopen maart een onderhoud had met de toen nieuwe bestuursvoorzitter van RIM, Thorsten Heins. Ter voorbereiding liet Paradis zijn ambtenaren grondig onderzoek doen naar de moeilijke situatie waarin RIM sinds ongeveer anderhalf jaar verkeert.

In de documenten in het bezit van Reuters wordt de minister door zijn mensen uitgebreid op de hoogte gebracht van Canadese regelgeving op het gebied van investeringen door buitenlandse partijen in Canadese bedrijven.

Paradis werd geïnstrueerd niet over een mogelijke buitenlandse overname te beginnen tegen Heins, maar hem op de hoogte te stellen van de regels, mocht de RIM-topman het thema te berde brengen.

Torpederen

Volgens de Canadese wet kan de regering een overname van een Canadees bedrijf door een buitenlandse partij torpederen als die geen 'netto voordeel' oplevert voor de nationale economie. Zo ging een overname van het Canadese kunstmestbedrijf PotashCorp door mijnbouwbedrijf BHP Billiton niet door.

Na een groot aantal succesvolle jaren, eerst vooral in de zakelijke markt en later ook in de consumentenmarkt, verloor RIM de afgelopen anderhalf jaar fors marktaandeel aan Apple en Samsung. Op de markt voor smartphones had het bedrijf in het tweede kwartaal een marktaandeel van 5,2 procent tegen 11,7 een jaar eerder. Het aandeel van het concern verloor in anderhalf jaar tijd 90 procent van zijn waarde.

Concrete biedingen

Of er in die periode al concrete biedingen op het bedrijf of delen daarvan zijn gedaan is niet bekend. Wel waren er geruchten dat Microsoft, Nokia en Amazon interesse zouden hebben. IBM zou belangstelling hebben voor een onderdeel van het concern.

Heins heeft al laten weten dat hij stellig gelooft in een zelfstandig voortbestaan van zijn bedrijf. Hij mikt vooral op de nieuwe generatie Blackberry's die begin 2013 op de markt moeten komen. In eerste instantie gaat het om twee toestellen; een met een groot aanraakscherm, een met een klassiek Blackberry-toetsenbord. Later zullen nog vier nieuwe modellen worden gelanceerd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden