Blackberry en leaseauto maken niet alles goed

Dilemma..

Het klinkt goed: James (29) is gediplomeerd registeraccountant, studeerde bedrijfskunde, en werkt bij een van de Big Four-accountantsbedrijven van het land. Hij geeft leiding aan vier collega’s en heeft een leaseauto, een blackberry en een laptop van de zaak. Zijn internationale controlewerk gaat gepaard met ‘zware verantwoordelijkheden naar klanten en naar de partner’. En juist daarom is hij toch niet zo blij met zijn bruto maandinkomen van 2.775 euro (exclusief vakantiegeld), bij een werkweek van 40 uur. De compensatiedagen voor de 45 tot 50 uur die hij wekelijks echt werkt, zijn onlangs ook nog afgeschaft. Een salaris van zo’n 3.100 euro lijkt hem ‘meer marktcomform’. Klopt dat?

Advies

Ja, James heeft gelijk. Van vakbond tot Berenschot, alle salarisadviseurs vinden dat hij te weinig krijgt voor zijn zware baan. Maar daarmee is de oplossing niet gegeven. ‘Werken bij één van de Big Four levert je financieel niet meer of minder op’, zegt Frank Knauf van FNV Bondgenoten, maar er zijn ook voordelen. ‘Het scheelt in mogelijkheden en opleiding. Afstuderen loont in de sector: zo’n 6.000 tot 7.500 euro per jaar.’ Maar dat afstudeervoordeel is nu net aan James’ neus voorbijgegaan.

Toch moet hij zelf naar een leidinggevende stappen om een loonsverhoging bij elkaar te argumenteren. De verschillen zitten niet zozeer tussen de kantoren, maar tussen beginnende accountants en degenen met veel ervaring. Daar heeft Jacco van den Berg, directeur van het gelijknamige adviesbureau, een verklaring voor. ‘Op het eerste gezicht is het misschien niet altijd even rechtvaardig, maar ook zij hebben vaak in het begin van hun carrière met minder genoegen moeten nemen en zich daarna ingekocht. Het zijn ondernemers die risico’s lopen en dat moet natuurlijk worden gecompenseerd.’ Van Dijk vindt wel dat James met zijn vele werkuren tussen de 3.000 en 3.500 euro per maand mag verdienen. Berenschot-adviseur Van der Spek verzacht James’ salarisleed door te refereren aan de ‘relatief lage aanvangssalarissen’ in zijn sector. Maar ook van hem mag het een stukje omhoog. Volgens Van der Spek ligt een fulltime marktconform maandsalaris in de buurt van 3.300 euro. Het gat is nu ‘te groot’. James moet aan de slag. Jammer dat hij zich dan langs interne bureaucratische procedures moet slepen, zoals Knauf en Van der Spek beseffen. Maar hij kan natuurlijk ook gewoon weg. Van den Berg mag graag op de ‘verfrissende werking van loopbaancoaches’ wijzen, maar ook op die overstap. ‘Het bedrijfsleven betaalt meestal beter.’

Mirjam Schöttelndreier

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden