Column

Blablabla, special effects, en we leven nog lang en gelukkig

Jennifer Lawrence als Mystique in X-Men. Beeld
Jennifer Lawrence als Mystique in X-Men.Beeld

Hollywood raakt uitgekeken op de bestaande superheldenformule. Tijd voor harde maatregelen.

Wanneer zou dat hele superheldengedoe nou eens gaan vervelen? Dat moment moet toch dichtbij zijn? Al jaren is het om de zoveel maanden raak in de bioscoop: slechterik bedreigt wereldorde, in spandex geklede man met superkrachten heeft ondanks persoonlijke zorgen toch tijd om hem tegen te houden, blablabla, special effects, en we leven nog lang en gelukkig.

Tot nu toe hebben de studio's het grote publiek weten te lokken met nieuwigheidjes. Kijk, deze sombere superheld zegt iets over de maatschappij van nu. Gelukkig, deze film brengt de humor terug in het genre. Hier zijn de special effects heel inventief. Hoei, heel veel superhelden bij elkaar!

Maar nu blijkt dat de grote studio's hun toevlucht moeten zoeken tot iets extreems: de komende jaren zul je vrouwen, homoseksuelen en Afro-Amerikanen in de hoofdrol zien.

De strijd om de 'minderheden' is fel: DC Comics introduceert volgens de geruchten een vrouwelijke Robin in Batman vs Superman (2015) en komt in 2017 met Wonder Woman, Marvel komt een jaartje later met de eerste vrouwensuperheldenfilm (Captain Marvel), zo beloofden ze deze week. Ze hebben met Chadwick Boseman als Black Panther (2017) dan wel weer de eerste Afro-Amerikaanse superheld in tijden. DC castte de eerste openlijke homoseksuele acteur als superheld (Ezra Miller in The Flash voor 2018).

undefined

Als er pratende bomen en schietende wasberen in The Guardians of the Galaxy worden opgevoerd, moeten er toch ook Afro-Amerikaanse of vrouwelijke superhelden zijn? Jawel, maar tot nu toe vooral in bijrollen. Voor vrouwen geldt dan ook nog dat de keren dat ze opdoken in een hoofdrol - tien jaar geleden voor het laatst in Catwoman (2004) en Elektra (2005) - die films dramatisch flopten.

Geen wonder, want het zijn draken van films. En zoals dat gaat met dure missers: er wordt snel een theorietje bij bedacht. In dit geval: sterke vrouwen in strakke pakjes staan gelijk aan 'box office poison': desastreus voor de opbrengst.

Dat is allang niet meer het geval. De vrouwelijke bijrol in de superheldenfilm is niet meer alleen de excuustruus in een strak pakje als cadeautje voor de pubers in de zaal. Kijk naar Anne Hathaway als Catwoman in The Dark Knight Rises of Jennifer Lawrence als Mystique in X-men, Scarlett Johansson stal als Black Widow de show in de film van die brave Captain America. Onderzoeken wijzen uit dat films met sterke vrouwenrollen op dit moment dé hit zijn aan de kassa. Kortom: de wereld is er klaar voor.

Maar zoals dat gaat met blockbusters, het duurt jaren voor ze af zijn. Het is de vraag wat er gebeurt als het publiek in 2017 overvoerd is met de dertig (!) andere superheldenfilms die voor de komende jaren gepland staan. Eén ding is zeker: als de resultaten tegenvallen, zul je zien dat niet de sleetse formule, maar de vrouwen, de homo's en Afro-Amerikanen het hebben gedaan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden