Björn, de man die kwam als een vriend van de familie

Dat wordt dus geheid een onderwerp voor een misdaadroman. Wie is toch de man die zich vier maanden geleden opeens als materiaalverzorger van de Nederlandse snowboardster Nicolien Sauerbreij opwierp maar op het beslissende moment de verkeerde wax onder haar ski's smeerde?...

Hij heet Björn. Zijn achternaam kent de familie Sauerbreij niet eens en de indruk bestaat sinds enige dagen dat hij door de verontruste concurrentie op de fanate Nederlandse ski-familie is afgestuurd. En dat die hem, volstrekt argeloos, als een redder in de nood in de armen hebben gesloten. Want het scheelde vader Maarten toch wel erg veel werk als die toevallige passant, die Björn heette en wiens deskundigheid van zijn gezicht afstraalde, het waxen van de ski's voor zijn rekening nam.

Maar op het moment dat Nicolien Sauerbreij moest schitteren, leek er stroop in plaats van een glijmiddel onder de ski's te zitten. Met verbijstering keek de familie in gezelschap van de coördinator van het skiverbond, Marcel Looze, naar de beelden van voor Nicolien desastreuze race. En gezamenlijk constateerden ze dat er in de race niets mis was gegaan. Dat ze zoveel tijd verspeelde, moest dus wel aan de wax liggen. Och arme, nu moet dus worden uitgezocht wie geheim agent Björn heeft gestuurd en betaald.

Looze zaterdag: 'Hij is op basis van vriendschap bij het team gekomen omdat hij kennis van de materie heeft.' Een oude misdaadtruc kortom, als vriend binnenkomen en als verrader het pand verlaten ..

De lieftallige familie Sauerbreij, die in een camper de wedstrijden afgaat, is kennelijk een tikkeltje te naïef gebleken voor deze harde en onbetrouwbare wereld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden