Bizarre tragedie in woning Amsterdamse Pijp

Drama in de populaire Amsterdamse wijk de Pijp. Nadat in een woning een 89-jarige man dood werd gevonden, bleek er al jaren het lijk van een vrouw te liggen....

Van onze verslaggever Marcel van Lieshout

De woning in de Amsterdamse Dusartstraat waar jarenlang het stoffelijk overschot van een hoogbejaarde vrouw verborgen heeft gelegen, is enkele maanden geleden nog door politie en GG & GD bezocht. Dat gebeurde na herhaalde klachten van omwonenden over het zonderlinge gedrag van de hoofdbewoner, de 89-jarige man die vorige week dood in de woning werd aangetroffen.

Volgens René Zegerius van de GG & GD-afdeling Vangnet & Advies is zijn dienst samen met de politie een aantal malen in het huis in de Pijp geweest. De laatste keer, enkele maanden geleden, was de woning niet dusdanig vervuild dat door middel van bestuursdwang tot schoonmaak werd besloten.

Dat politie en hulpdienst meermaals in de woning zijn geweest, was niet het gevolg van klachten over stankoverlast. Omwonenden ergerden zich aan het feit dat de 89-jarige man, die met niemand contact had, iedere dag op zijn balkon piepkuikens aan een reiger voerde en daarmee ook allerlei andere vogels, katten en ongedierte aantrok.

Zegerius: ‘Op de vraag of het mogelijk is dat iemand al jaren en jaren dood in een woning ligt en wij daar ter plekke dan niets van merken, zeg ik ronduit: ja, dat is heel goed mogelijk.’ Zegerius zinspeelt erop dat het stoffelijk overschot van de vrouw (die nu 94 jaar zou zijn geweest en van Oost-Europese afkomst was) ‘verpakt’ of zelfs gemummificeerd is geweest.

De bizarre tragedie in de Dusartstraat doet ook de hulpverleners huiveren. ‘Bijna een horror-film’, vindt Arthur Rebattu van welzijnsorganisatie Combiwel. Op de tweede en derde etage van het pand moet het jarenlang een janboel geweest zijn. Nadat een vrouwelijke kennis onraad vermoedde, trof de politie vorige week dinsdag het stoffelijk overschot van de 89-jarige man aan. Hij bleek aan een hartstilstand te zijn overleden. Bij het doorzoeken van het huis werden ook de stoffelijke resten van de vrouw gevonden. Zij was vermoedelijk langer dan twee jaar dood.

Volgens de politie is de man meermalen ‘zorg’ aangeboden, bijvoorbeeld door de buurtregisseur (wijkagent). Hij weigerde die hulp stelselmatig. Die ervaring heeft ook Combiwel. Arthur Rebattu van de welzijnsorganisatie vindt wel dat diverse hulpinstanties elkaar onvoldoende hebben geïnformeerd over hoe het er in de (particuliere huur-)woning aan toeging.

De afdeling Vangnet & Advies van de GG & GD zegt dat er in Amsterdam jaarlijks vijftig lijken in woningen worden gevonden van mensen die soms al weken of maanden dood zijn. Meestal gaat het dan om alleenstaande ouderen, zegt René Zegerius. ‘Heel triest. Het zegt iets over het sociale systeem in de stad. Mensen kijken zo weinig naar elkaar om.’ De dienst van Zegerius gaat er op jaarbasis veertig keer toe over een zwaarvervuilde woning op te ruimen.

Welzijnsorganisatie Combiwel heeft de bejaarde man vanaf november 2002 ieder jaar aangeschreven om te zeggen dat hulpverleners eens een kijkje in de woning wilden nemen. De organisatie houdt dergelijke ‘preventieve huisbezoeken’ bij ouderen boven de tachtig jaar. ‘Alleen als mensen actief reageren door te zeggen dat ze niet willen dat we langs komen, gebeurt dat ook niet’, zegt Arthur Rebattu van Combiwel. De bewoner van de Dusartstraat heeft drie jaar achtereen laten weten geen behoefte te hebben aan een huisbezoek. Rebattu: ‘Wij ondernemen dan verder niets, tenzij we ernstige signalen uit de buurt krijgen.'

Hij wijst erop dat de Dusartstraat ligt in een buurt die hij als ‘bijna de upperclass van de Pijp' typeert. ‘Mensen kijken niet meer naar elkaar om. Bij alleenstaande bejaarden zijn het alleen de allochtone buren die nog wel eens contact willen zoeken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden