Bivakmuts mag straks wel als het koud is

Vice-premier Maxime Verhagen gaf vandaag tekst en uitleg over het aanstaande boerkaverbod. Hij ging vooral in op de uitzonderingen op het verbod op 'gelaatsbedekkende bekleding'. Als het koud is in Nederland mag bijvoorbeeld wel een bivakmuts worden gedragen.

Mensen die op straat een boerka, een bivakmuts of een integraalhelm dragen, kunnen straks een boete tegemoet zien. Beeld anp

Verhagen gaf de toelichting tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

Het aanstaande 'verbod op gelaatsbedekkende kleding' is bedoeld voor kleding zoals de boerka, de niqaab of een bivakmuts. Toch zijn er uitzonderingen te bedenken waarbij het gezicht wel bedekt mag zijn. Zo mag iemand wel een bivakmuts dragen als het heel koud is. Dat bevestigde Verhagen na een vraag van een journalist. Maar, zei Verhagen, 'als u spreekt met iemand anders moet u de bivakmuts wel laten zakken.'

Verhagen noemde ook andere uitzonderingen op de wet. Zo geldt het verbod niet tijdens feesten zoals Sinterklaas en Carnaval en kunnen sporters die gebruik maken van een masker - zoals keepers in het ijshockey - dat gewoon blijven dragen.

Het verbod geldt ook alleen in de publieke ruimte, dus niet thuis of in specifieke ruimtes zoals een gebedshuis.

Ook mag gelaatsbedekkende kleding gedragen worden omwille van gezondheidsredenen of omdat iemands werk daar reden toe geeft.

Verhagen ging ook in op de forse kritiek van de Raad van State op het wetsvoorstel. 'De Raad vroeg om een nadere motivering en in de toelichting op de wet hebben wij hier extra aandacht aan besteed', aldus de vice-premier.

Volgens Verhagen geeft het kabinet met de wet invulling aan het regeerakkoord. 'Open communicatie is van belang voor de Nederlandse samenleving. Mensen moeten elkaar in het gezicht kunnen kijken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.