Biutiful, The Iron Lady, On the Road

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Bart Koetsenruijter
Javier Bardem en Ana Álvarez Wagener in Biutiful. Beeld Via Outnow
Javier Bardem en Ana Álvarez Wagener in Biutiful.Beeld Via Outnow

Biutiful (Alejandro González Iñárritu, 2010)

NPO 2, 23.55-02.08 uur

Het is een van de mooiste filmpersonages geworden die de last van het onrechtvaardige leven op hun schouders voelen: de Catalaan Uxbal zoals gespeeld door Javier Bardem in Biutiful van de Mexicaan Alejandro González Iñárritu (Gravity, Birdman). Uxbal is een terminaal zieke sjacheraar in Barcelona die op dubieuze wijze illegalen helpt. En die met moeite en zonder veel geld zijn gezin met kleine kinderen overeind probeert te houden.

Hoewel Barcelona normaal gesproken een zonnig decor vormt, is de stad in Biutiful grauw, zoals alles in de film grauw en donker is. Barcelona is een stad waarin vooral geleden wordt, door mensen die tegelijk wel zoeken naar verlichting of loutering - Uxbal bezit de gave met overledenen te praten, waardoor hij het leven van al die verschoppelingen om hem heen een beetje draaglijker kan maken. Maar bovenal blijft hij een sjacheraar via wie González Iñárritu de kijker dwingt tot kiezen: moeten we dit soort losers vergeven of beschuldigen? Met grote filmische souplesse manipuleert de regisseur zijn publiek: neigen naar kitsch (het geluid van een hartslag even laten aanzwellen bij een omhelzing) en toch effectief blijven; het bovennatuurlijke aannemelijk mixen met rauwe realiteit; nonchalant slalommen van thriller naar drama en van spirituele zoektocht naar koortsachtige reis.

The Iron Lady (Phyllida Lloyd, 2011)

Canvas, 20.40-22.20 uur.

Tamelijk onbeladen film over het toch zo beladen leven van de in 2013 gestorven Engelse oud-premier Margaret Thatcher. Wie haar regeerperiode heeft meegemaakt, de crisisjaren tachtig van de vorige eeuw, zal zich tijdens The Iron Lady geregeld verbazen over de grote gebeurtenissen die tot voetnoten zijn geworden in deze biopic van Phyllida Lloyd (Mamma Mia!). De manier waarop ze de macht van de vakbonden wist te breken en haar keiharde bezuinigingen die tot grootschalig oproer leidden, komen aan bod maar blijven in de schaduw van het verhaal over een ambitieuze vrouw die zich in een mannenwereld moet waarmaken. En waar in werkelijkheid haar echtgenoot ver op de achtergrond bleef, speelt hij in de film een belangrijke rol - dat wil zeggen: tegen de achtergrond van háár rol als echtgenote. Omdat de makers de (wereld)geschiedenis niet onbesproken wilden laten, resulteert een overvolle film, waarin voor een duidelijke stellingname geen plaats is. Wat onverlet laat dat Meryl Streep in deze in flashbacks vertelde film een bewonderenswaardige prestatie neerzet, beginnend als een stokoude, demente Thatcher die een pak melk gaat kopen in de buurtwinkel - jammer genoeg direct al de mooiste scène van de film.

On The Road (Walter Salles, 2012)

NPO 3, 22.00-00.15 uur.

Francis Ford Coppola (The Godfather, Apocalypse Now) bezat al decennia de rechten van Jack Kerouacs klassieke roman On The Road, maar durfde hem niet te verfilmen. Reden: er ontbreekt een plot. In Kerouacs verhaal dolen de keurige jongeman Sal (het alter ego van de schrijver) en zijn heel wat minder keurige vriend Dean door het Amerika van de jaren vijftig. Ze doen dat evenwel opzichtig zonder doel en zonder reden. En dat maakt het er voor een filmmaker, een verhalenverteller bij uitstek, niet makkelijker op. De Braziliaan Walter Salles, die eerder succesvol de heel wat doelgerichtere reis van Che Guevara door Latijns-Amerika verfilmde (The Motorcycle Diaries), slaagt er desondanks in de kijker langzaam mee te voeren in die typische wereld van jazz en rebellie, en onder te dompelen in de lome reis die de film uiteindelijk is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden