Bittersweet, Red Planet, Parque Via

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Bittersweet

Bittersweet (Marieke Niestadt, 2014) NPO 3, 22.00-23.25 uur.

Zoals gebruikelijk bij sportdocumentaires volgt Bittersweet de aanloop naar het grote gevecht. Die gaat tussen Diana, de onzekere Australische underdog, en Frida, regerend wereldkampioen en Zweedse boksbarbie. En dan werd de onderliggende partij ook nog getraind door de Nederlandse oud-wereldkampioen en boeddhist Lucia Rijker, die haar Australische pupil leert chanten in plaats van vloeken. Diana werkt zich door Rocky-achtige trainingssessies in aftandse sportsscholen en staart veelvuldig naar een bak sla - de weg naar het streefgewicht vereist hogere hongerkunst. Het voorkomen van de Australische is zowel gebutst als aandoenlijk, zo'n vechter die zich netjes voorstelt aan haar opponent, zelfs al doet die alsof ze lucht is.

Zoals Rijker haar pupil prepareert, zo tuigt debuterend regisseur Marieke Niestadt haar film kundig op voor dat ene moment in de ring waarop alles kantelt. De opgebouwde sympathie voor Diana, de doorvoelde verbintenis tussen trainer en vechter en de tegenwerking die het stel ondervindt in de route naar de ring: alles draagt bij aan de impact van een onverwachte beschikking van de boksgoden. Een wreed wonder, dat maakt dat Bittersweet, vorig jaar te zien tijdens het Nederlands Film Festival, de humaniteit en de gruwel van het boksen verenigt. Een gelukje ook voor de filmmaakster, die haar camera met verve hanteert.

Red Planet (Antony Hoffman, 2000) Fox, 03.10-04.50 uur.

Geen hemellichaam heeft de inspiratie gevormd voor zo veel sciencefiction als Mars. Het vermoeden dat er kanalen op de oppervlakte van Mars te zien waren, suggereerde dat er leven zou kunnen zijn. In het boek War of the Worlds uit 1898 fantaseerde H.G. Wells over een aanval van marsmannetjes en al in de tijd van de zwijgende film werden films over hen gemaakt, zoals Aelita, de koningin van Mars van Jakob Protazanov. De meest recente Marsfilm is het over twee weken te verschijnen The Martian van oudgediende Ridley Scott, over een astronaut die op de planeet komt vast te zitten. Het vanavond uitgezonden Red Planet speelt met het idee dat Mars wellicht voor mensen bewoonbaar kan zijn. Als de aarde in 2057 onbewoonbaar is, moeten Val Kilmer en Carrie-Anne Moss erheen om uit te vinden waarom de voorbereidingen op de kolonisatie mislukken.

Parque vía (Enrique Rivero, 2008) Film1 Sundance, 12.25-13.47 uur.

Beheerder Beto past al jaren op een huis dat van buiten nooit in zijn geheel wordt getoond, terwijl je binnen voortdurend een onbezocht vertrek of nieuwe blik op dezelfde ruimte krijgt te zien. Beto is vergroeid met het huis, dus als de eigenaar de boel verkoopt en hij stug doorgaat met zijn dagelijkse routine, wordt nog eens extra onderstreept hoe sterk hij van de werkelijkheid is losgezongen. Er gebeurt ogenschijnlijk weinig - een prostituee komt soms langs, net als de aristocratische eigenares of de makelaar met een potentiële koper - maar wie voldoende concentratie opbrengt krijgt daar voortdurend iets voor terug. Uit het leven gegrepen (hoofdrolspeler Nolberto Coria woont daadwerkelijk in het huis) en voorzien van een geruchtmakende, onvergetelijke, onvermijdelijke slotscène.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.