Bittere nederlaag Trump: Republikeinen geven pogingen tot vervanging Obamacare op

De Republikeinen hebben hun pogingen opgegeven Obamacare te vervangen door een eigen, uitgeklede zorgwet. Het wetsvoorstel liep op de klippen nadat twee Republikeinse senatoren, Mike Lee en Jerry Moran, maandagavond plotseling hadden laten weten dat zij tegen zouden stemmen. De uitkomst is een bittere nederlaag voor president Trump. Hij wil dat de Senaat Obamacare nu intrekt, zonder dat er een alternatief klaar ligt.

Protesten begin juli tegen de zorgwet die Trump wil vervangen voor ObamacareBeeld afp

Het schrappen van de zorgwet die president Obama in 2010 invoerde, was een van de belangrijkste verkiezingsbeloften van Trump. Met de zorgverzekering heeft Obama ruim twintig miljoen Amerikanen aan een ziektekostenverzekering geholpen, maar de Republikeinen willen ervan af. Zij vinden dat de regeling te veel overheidsbemoeienis met zich meebrengt. Bovendien zijn de premies sterk omhoog gegaan.

Weerstand vanuit de Senaat

Eerder dit jaar lukte het Trump wel een Republikeins alternatief voor Obamacare door het Huis van Afgevaardigden te krijgen. In de Senaat stuitte hij echter op meer weerstand, zelfs binnen zijn eigen partij. Veel Republikeinse senatoren maken zich zorgen over de reacties van hun kiezers: volgens de Rekenkamer van het Congres zouden door de nieuwe zorgwet 22 miljoen Amerikanen zonder verzekering komen te zitten.

Na het wegvallen van de steun van Lee en Moran werd het duidelijk dat er geen meerderheid voor het wetsvoorstel in de Senaat was. Eerder hadden al twee andere Republikeinen laten weten dat ze tegen zouden stemmen. De Republikeinen hebben in de Amerikaanse Senaat maar een kleine meerderheid van 52 tegen 48 Democratische zetels.

Onverwachte aankondiging

De aankondiging van Lee en Moran kwam volgens nieuwswebsite Politico als een verrassing voor Trump. Maandagavond hield Trump een etentje waarbij hij Republikeinse senatoren op het hart drukte voor de zorgwet te stemmen. De senatoren Lee en Moran, die niet uitgenodigd waren voor het diner, gaven na het etentje tegelijkertijd een verklaring uit waarin zij zich tegen de nieuwe zorgwet keerden. Volgens hen gaat het Republikeinse voorstel niet ver genoeg.

De stemming is al twee keer afgeblazen. Maandag ging de stemming niet door omdat de Republikeinse senator John McCain wegens een operatie niet aanwezig kon zijn. Een maand eerder werd de stemming al uitgesteld, toen bleek dat niet genoeg partijgenoten voor de wet zouden stemmen.

Mogelijk geen alternatief

De Democraten hebben de Republikeinen opgeroepen samen aan de slag te gaan om de onvolkomenheden in Obamacare te repareren. Maar daar lijken de Republikeinen weinig voor te voelen. Net als president Trump wil Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, de Affordable Care Act (de officiële benaming voor Obamacare) intrekken, ook al ligt er nog geen alternatief klaar. De maatregel zou pas over twee jaar moeten ingaan, zodat er volgens hem genoeg tijd is een vervangende zorgwet in elkaar te zetten.

Het is echter de vraag of dat voorstel wel door de Senaat zal komen. Eerder had de Rekenkamer van het Congres al gewaarschuwd dat door het intrekken van Obamacare ongeveer dertig miljoen Amerikanen zonder ziektekostenverzekering zullen komen te zitten, tenzij er overeenstemming wordt bereikt over een nieuw zorgstelsel.

Lees meer over Trumpcare

De 'vergeten' Amerikanen betalen de prijs
De nieuwe zorgwet zal vooral in het voordeel zijn van rijke Amerikanen, schreef buitenlandredacteur Bert Lanting eerder in het commentaar van de Volkskrant.

Trumpcare aan een zijden draadje
Als Trumpcare erdoorheen zou komen, zou dat voor 22 miljoen onverzekerde Amerikanen zorgen, bleek uit voorspelling van de Amerikaanse rekenkamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden