Bittere amandelolie: het is een van mijn favoriete smaakmakers en binnenkort ook die van u

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Amandelappelcake

AmandelappelcakeBeeld Yvette van Boven

Er bestaan twee soorten amandelen: zoete en bittere. De zoete komt u overal tegen: in energyrepen, als garneeramandel of spijs. Die bittere is moeilijker te krijgen en dan meestal alleen in een flesje als extract of olie: als smaakversterker, in luxe marsepein bijvoorbeeld.

Met zoete amandelolie laat u uw viool of babybillen glimmen. Met een enkele druppel bittere amandelolie wordt uw sladressing onaards, uw cakes van banketbakkerskwaliteit en uw notenijs zal nooit meer hetzelfde zijn zonder.

Een stofje in de bittere amandel kán nare bijwerkingen geven, maar een enkele druppel kan geen kwaad. Ik heb al tweehonderd jaar een minuscuul flesje pure bittere amandelolie in mijn la, zo weinig gebruik ik het. Niet uit angst maar omdat ik niet meer nodig heb, zo geconcentreerd is het. Het is een van mijn favoriete smaakmakers en binnenkort ook die van u: schaf het aan en bak deze cake.

Beeld Yvette van Boven

Recept voor 8 personen

Ingrediënten

350 gram goudrenetten, geschild, in blokjes

200 gram boter, op kamertemperatuur, plus extra

200 gram suiker

3 grote eieren

1-2 druppels pure bittere amandelolie

de fijne rasp van 1 citroen

200 gram bloem

100 gram amandelmeel

2 theel. bakpoeder

snuf zout

50 gram garneeramandelen


Kook de appelblokjes onder af en toe roeren met een scheutje water 15 minuten en laat de compote afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Beboter een springvorm van 22-24 cm. Klop de boter met de suiker luchtig. Voeg de eieren een voor een toe. Klop de amandelolie en de citroenrasp erdoor.

Zeef de bloem, bakpoeder en zout erboven en spatel het met het amandelmeel erdoor.

Smeer de helft van het beslag op de bodem van de bakvorm. Verdeel de appelcompote erop en schep met behulp van twee natgemaakte eetlepels het resterende beslag over de compote. Het hoeft niet glad, de oven doet straks de rest. Bestrooi met garneeramandelen. Bak de cake 45-50 min tot hij goudbruin is en mooi gaar.

Bittere amandelolie vindt u bij de ambachtelijke natuurapotheek of online.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden