De Gids Bier

Bitter, zuur, zoet, zout en umami: bier komt in alle toonaarden

Vijf bieren die elk een andere basissmaak hebben en zo samen het hele smaakspectrum bestrijken. 

De Urthel Hop-it: en stevig gehopte, frisse en struise Belgische blonde.

Bier is bitter. Zeker. Maar niet alleen. Bier heeft namelijk alles in zich wat bekendstaat als de vijf basissmaken: bitter, zuur, zoet en zelfs zout en umami. Niet allemaal tegelijk natuurlijk. Maar het bereik van bier is zo breed dat er in dit hele smakenspectrum bieren zijn te vinden.

Water is natuurlijk het begin. Daar zitten mineralen (zeg maar zouten) in opgelost. In het ene water wat meer dan in het andere. Dan komt mout: graan dat ontkiemd en door verhitting gedroogd is, levert de suikers voor de latere vergisting tot alcohol en koolzuur. Als die suikers daarbij niet allemaal opgaan hou je een zoete smaak over in het bier. Umami blijft een lastige, maar toch: donkere mout en bijzondere extra ingrediënten als paddestoelen en miso kunnen zorgen voor een hartig randje in bier. Hop geeft bitterheid, u raadt het al. Zacht bitter, hard bitter, en nog een ton aan andere aroma’s en smaken: hop doet veel voor het bier. Geroosterde mout draagt overigens ook een steen bij aan de ervaring van bitter (denk bijvoorbeeld aan koffie). En tot slot moeten we de micro-organismen noemen zoals wilde gisten en melkzuurbacteriën, die het bier een zurige draai geven.

Kortom, vijf bieren en hun basissmaken. Uw bierwinkel helpt u verder.

Urthel Hop-it

De Vlaamse Urthel-bieren zijn het werk van brouwer annex chef Hildegard van Ostaden en echtgenoot Bas, die tekende voor de etiketten. Tegenwoordig maakt de Palm-brouwerij onder de vleugels van het Swinkels-concern deze op-en-top Belgische bieren, maar daar voel je niks van. De Hop-it blijft wat hij is: een stevig gehopte, frisse en struise Belgische blonde die de inbreng van de fruitige hoppen prachtig combineert met de smakelijke basis van mout en de twinkeling van de gist. Bitter? Ja, maar ook zoveel meer. Simpelweg genieten.

Bersalis Sourblend

Bij zuur bier denken we al snel aan geuze, de Belgische specialiteit die uit lambiek ‘gestoken’ wordt. Maar de smaak van geuze is veel dieper en complexer dan simpelweg zuur. Anders wordt het bij de zogeheten kettle sours, die zijn aangezuurd met melkzuur. Niet zelden wat eendimensionaal van smaak, waar een goede geuze alle drie de dimensies weet te raken. Gert Christiaens van geuzemaker Oud Beersel maakt met zijn merk Bersalis ook ‘gewone’ bieren, en bewandelt met deze Sourblend de middenweg voor de prudente drinker. Een stevige blond voorzien van flinke portie lambiek voor pit, funk en - vooruit dan maar - wat zuur.

Bersalis Sourblend.

Gouden Carolus Classic

Wij mensen zijn dol op zoet. Dat schijnt zo in onze genen geprogrammeerd te zijn. Maar zoet verveelt wel snel. Tenzij er ook andere smaken te ontdekken zijn en neus, tong en hersenen in de weer kunnen blijven. Balans heet zoiets in bier. En bij deze klassieker van brouwerij Het Anker uit Mechelen is die dik in orde. Tuurlijk, wat als eerste opvalt is de zoete, wat weeë geur. Maar neem een goeie slok en dan gebeurt het: kruidig, karamel, zoethout. Vol en weelderig.

Gouden Carolus Classic.

Oersoep Lemon Lagoon

De oorsprong van gose ligt in Goslar: een stadje dat zijn bier brouwde met water uit de rivier de Gose. En dat proefde je erin terug. Beetje zoutig. Desalniettemin omarmden de inwoners van Leipzig dit bier en werd gose populair. Dat was toen, maar ook nu hoort een gose dat zoutige kenmerk te hebben. En dus dient de brouwer een snufje toe. Echt, het is niet zo erg als het klinkt. Zeker niet als het Oersoeps Lemon Lagoon betreft: heftig bier dat op de barbecue bereid lijkt te zijn. Een knallend zout, zuur en rokerig smakenfeest.

Oersoep Lemon Lagoon.

Wild Beer Yokai

‘Kelp’ staat er op de ingrediëntenlijst. Zeewier. En dat zorgt dan voor de umami-kick in dit bier. De rest van de niet-alledaagse ingrediënten (yuzu, szechuanpeper) doet vrolijk mee in een harmonieuze samenzang waarbij we de kenmerken droog, ziltig, citrus, licht, dun, verfrissend en dorstlessend noteren. De zeewaardige bruis laat bij het wijken een filmend laagje met een prominente maar niet te omschrijven, wat aardse smaak achter. Bijzonder bier van deze bijzondere Wild Beer-brouwerij uit Engeland.

Wild Beer Yokai.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden