Bitcoins zijn passé, maar ik geloof wel in de technologie erachter: de blockchain

Bitcoins zijn passé. Dat vindt Johan Pouwelse, oprichter van het blockchainlab van TU Delft. Wat is dan de ideale toekomst van ons betaalsysteem?

Niels Waarlo
Johan Pouwels: 'De 'naai de massa, pak de kassa'-mentaliteit verdwijnt, er zullen geen Panamapraktijken meer zijn.' Beeld Frank Ruiter
Johan Pouwels: 'De 'naai de massa, pak de kassa'-mentaliteit verdwijnt, er zullen geen Panamapraktijken meer zijn.'Beeld Frank Ruiter

'Ik geloof niet in cryptomunten als de Bitcoin. De ingewikkelde berekeningen die nodig zijn om betrouwbare transacties te garanderen zijn zeer inefficiënt. Ze zijn zo traag dat je er nooit een biertje mee kunt bestellen en ze slurpen energie.

'Doordat het informeel geld is, zonder regulatie door banken en overheid, kun je een criminele opbrengst zo op een usb-stickie naar een ander continent vliegen. Of Panama-constructies opzetten vanaf je telefoon op de camping. Bovendien zijn de financiële instituten over duizenden jaren gevormd, dat doe je niet zomaar over. Er is van alles geregeld, als iemand failliet gaat zijn er maatregelen om dat op te vangen. Het lijkt mij geen goed idee om het wettelijk monopolie van de Nederlandse bank neer te leggen bij een stel nerds.

'Ik geloof wel in de technologie achter Bitcoin: de blockchain. Dat is het systeem dat betrouwbare transacties mogelijk maakt zonder tussenpersonen als de bank. Doordat meerdere partijen nodig zijn om een transactie geldig te maken, in geval van de Bitcoin een heleboel computers, kan niemand zomaar iets aanpassen. Frauderen is vrijwel onmogelijk.

'Stap één is gezet: de Bitcoin is een betrouwbare munt zonder banken of een overheid. Maar in plaats van de euro uit te faseren en digitaal weer op te bouwen, kun je beter die bestaande instituten efficiënter maken. Stap twee is dus een systeem dat in principe werkt zonder deze instanties, maar waarop ze welkom zijn om extra betrouwbaarheid toe te voegen.

'Daarvoor is digitaal vertrouwen nodig. Ons lab werkt aan blockchaintechnologie waarbij twee rechtsgeldige handtekeningen de transactie onweerlegbaar maken. Dan is geen energieverslindende mining meer nodig, zoals met de Bitcoin. Er zijn zeer weinig mogelijkheden tot fraude, want als iets eenmaal in het kasboek staat, kun je het niet meer wijzingen.

'In 2030 loopt meer dan de helft van de Nederlandse economie online via een blockchainstructuur, voorspel ik.' Beeld Frank Ruiter
'In 2030 loopt meer dan de helft van de Nederlandse economie online via een blockchainstructuur, voorspel ik.'Beeld Frank Ruiter

'Daarbij hoort een filosofie van transparantie: iedereen kan meekijken. In Zweden is dat al zo, daar kun je ieders belastingaangifte gewoon opvragen. Op dit moment is dat hier politiek en cultureel niet haalbaar, maar door blockchain kan dat ontstaan. De 'naai de massa, pak de kassa'-mentaliteit verdwijnt, er zullen geen Panamapraktijken meer zijn.

'In 2030 loopt meer dan de helft van de Nederlandse economie online via een blockchainstructuur, voorspel ik. Doordat het veilig is om machines toe te laten op je bankrekening, zijn flitsbetalingen de norm: je zelfrijdende auto en de laadpaal praten met elkaar en doen zelfstandig transacties. Mensen wachten niet meer twee maanden met het betalen van een rekening, ze betalen in vijf seconden - daar helpt de computer bij. Rekeningen, uitstaande betalingen en ander administratief gedoe waarmee we elkaar zo lekker bezighouden verdwijnen. De economie wordt sneller en veiliger.'

Johan Pouwelse

Johan Pouwelse (1972) is computerwetenschapper en oprichter van het blockchainlab van TU Delft. Als zelfbenoemd 'opa van de blockchain' bouwde hij mee aan een van de eerste werkende blockchainsystemen ter wereld, operationeel in 2007. Op dit moment werkt hij aan een blockchainsysteem dat het Nederlandse economische verkeer efficiënter en veiliger moet maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden