Bitcoin kent geen inflatie
Geld drukkende banken ondermijnen het vertrouwen in euro, dollar, pond en yen. De financiële wereld heeft de virtuele bitcoin al ontdekt. De gewone burger volgt. Door
miljoen is het maximumhoeveelheid waaraan de bitcoin is gebonden.
Sinds de opheffing van de gouden standaard hangt de waarde van geld volledig af van vertrouwen. Een biljet van 50 euro is 50 euro waard omdat bijna iedereen er klakkeloos van uitgaat dat het dat waard is. Zonder dat geloof zijn bankbiljetten niet meer dan waardeloze stukjes papier. De waarde van het metaal waarvan munten zijn gemaakt, is ook veel lager dan de nominale waarde die op de munt vermeld staat. Dat maakt moderne valuta, en daarmee het hele financiële systeem, erg kwetsbaar voor vertrouwensverlies.
Nu centrale banken wereldwijd (in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Japan en in iets mindere mate de eurozone) de geldpers hebben aangezet, wordt dat cruciale vertrouwen ondermijnd. Alleen als ze schaars zijn, of beperkt voorradig, hebben goederen immers waarde. Iets dat onbeperkt, in grenzeloze hoeveelheden geproduceerd wordt (en met één druk op een knop) daalt daarom in waarde. Geldontwaarding (inflatie) zal volgens veel economen op termijn het onvermijdelijke gevolg zijn van de op volle toeren draaiende gelddrukmachines in Londen, New York en Tokio.
Goud wordt traditioneel als een goede verzekering tegen inflatie beschouwd. In tegenstelling tot geld is edelmetaal schaars en beperkt voorradig. Bovendien wordt goud in de hele wereld als kostbaar beschouwd, hoewel (of juist omdat) het gele metaal weinig praktisch nut heeft. Beleggers die zich tegen inflatie willen beschermen, zijn de laatste jaren op grote schaal goud en zilver gaan inslaan. De goud- en zilverprijs is sinds 2008 dan ook flink gestegen.
Goud heeft als nadeel dat het geen liquide betaalmiddel is. In winkels kun je er niet mee terecht. Goudstaven die je thuis bewaart, kunnen gestolen worden. Ze opslaan in een bankkluis kost geld. Goud kopen heeft dus alleen zin voor mensen die speculeren op verdere stijging van de goudprijs en die langere tijd een groot bedrag opzij kunnen zetten.
Beleggers die inflatieprotectie zoeken, maar aanhikken tegen de nadelen van goud, kunnen een investering in de virtuele munteenheid bitcoin overwegen. Deze 'internetvaluta' leidde sinds haar conceptie in 2009 een paar jaar een obscuur bestaan in de hackersgemeenschap, maar is het laatste jaar steeds normaler geworden. In de financiële wereld schijnt speculeren met bitcoins al helemaal te zijn ingeburgerd. Ook voor gewone burgers wordt bitcoin steeds interessanter als betaalmiddel, als belegging en als inflatieverzekering.
De bitcoin is een munteenheid die geheel buiten het reguliere financiële systeem om wordt geproduceerd en verhandeld. Bitcoins zijn via internetbeurzen te koop en kunnen via die beurzen ook worden teruggewisseld tegen welke valuta dan ook. Je kunt er ook mee betalen; steeds meer (web)winkels accepteren bitcoins als betaalmiddel. Voor de meeste Nederlanders is de bitcoin als betaalmiddel echter nog niet zo interessant. Het is een Amerikaanse uitvinding en de meeste webwinkels die bitcoins accepteren, zijn dan ook gericht op de Amerikaanse en Aziatische markt. Op bitcoinspot.nl staat een kort lijstje van Nederlandse bitcoin-winkels.
Als belegging kan de bitcoin wel interessant zijn. De koers ervan ten opzichte van de euro en dollar is het laatste jaar zeer hard gestegen. In 2010 was de internetmunt een paar cent waard. De huidige wisselkoers ligt rond 95 dollar en 79 euro.
De snelle prijsstijging is waarschijnlijk te danken aan speculatie, omdat de munt het afgelopen jaar is 'ontdekt' door de financiële wereld. Wie in bitcoins gaat beleggen, loopt (net als goudbeleggers) dus wel het risico op het hoogtepunt van de hype in te stappen. Maar naarmate het inflatiegevaar toeneemt, kan de koers ook nog wel veel verder stijgen.
De bitcoin is in principe immuun voor inflatie, omdat de hoeveelheid aan een maximum van 21 miljoen is gebonden. Er is geen centrale instantie die kan besluiten bitcoins bij te drukken. Bitcoins worden door middel van een computerprogramma volgens een vast tempo gegenereerd op willekeurige computers die zijn aangesloten op het bitcoinstelsel, totdat in het jaar 2140 het maximum van 21 miljoen is bereikt. Schaarste zit dus ingebakken in het systeem.
Om een bitcoinrekening te openen, hoef je geen persoonsgegevens op te geven. Het enige wat je moet doen, is bitcoinsoftware op je computer installeren, waaronder een wallet, een portemonnee). In een wallet bewaar je je bitcoins. Maak altijd meerdere backups van je wallet, want je kunt nergens verhaal halen als je hem per ongeluk wist. Bitcoins kun je kopen via Ideal (op bitcoinspot.nl of btckopen.nl) of een bitcoinbeurs als MtGox.com. Een Nederlandse startershandleiding vind je op bitcoinspot.nl. Een iets uitgebreidere uitleg in het Engels staat op weusecoins.org.
Uiteraard heeft ook de bitcoin nadelen. Het belangrijkste is het risico dat je wallet door hackers wordt leeggeroofd. Dat is een aantal bitcoin-gebruikers al overkomen.
De anonimiteit van de bitcoin en het feit dat de betalingen geheel buiten de reguliere kanalen verlopen (de Belastingdienst en de politie kijken niet mee), oefenen een grote aantrekkingskracht op criminelen uit. Drugs- en wapenhandelaren maken veel gebruik van de bitcoin, net als goksites. Cyprioten die het verbod op geldtransfers naar het buitenland willen omzeilen, kunnen dit gemakkelijk doen via een bitcoinbeurs.
undefined