Bisschoppen somber over Nederlandse RK-Kerk

De Nederlandse bisschoppen zijn somber gestemd over de voortdurende problemen in de Rooms-Katholieke Kerk in ons land....

Dat blijkt uit het rapport van de bisschoppen ten behoeve van hun vijfjaarlijkse ad-liminabezoek aan Rome, dat maandag begon. Op alle fronten is volgens hen al ruim dertig jaar sprake van vermindering, zonder dat zich voorlopig een keerpunt aftekent.

Het aantal gelovigen, priesters, religieuzen, priesterroepingen, parochies en kerkgebouwen neemt alleen maar af. Dat geldt ook voor de deelname van gelovigen aan het kerkelijk leven en aan sacramenten als de biecht. Zonder adequate maatregelen zal bovendien een financieel tekort ontstaan. Al met al stemt de situatie in de Nederlandse RK-Kerk 'niet tot optimisme', constateren de bisschoppen.

Het is volgens hen noodzakelijk de in de afgelopen periode begonnen 'herstructurering' van de kerkprovincie de komende jaren voort te zetten om doelmatiger te kunnen zijn en de kosten te beheersen. Die reorganisatie van het kerkelijk leven moet wel gepaard gaan met een 'rijk innerlijk leven'. Daarvoor is het volgens de bisschoppen van belang de gelovigen spiritueel en qua geloofskennis te vormen. Speciale aandacht daarbij moet het bidden krijgen als een 'intiem verkeren met Christus'.

Ook is en blijft het gevoel van verbondenheid (communio) belangrijk. De jaren van polarisatie zijn volgens de bisschoppen voorbij. Ze menen dat er meer onderling vertrouwen en begrip is gegroeid tussen verschillende groepen en ook tussen de bisschoppen zelf. 'Maar wij kunnen niet zeggen dat het onderling vertrouwen over de gehele breedte van katholiek Nederland is hersteld', schrijven ze.

Om de geloofsgemeenschap verder op te bouwen, krijgen bevordering van priesterroepingen en versterking van missionaire inzet de komende jaren prioriteit. Ook moet de landelijke dag van vorig jaar (7 juni) waarop rooms-katholieken elkaar konden ontmoeten, een vervolg krijgen.

Diaconie, de hulp aan medemensen in nood, blijft een van de andere speerpunten. De bisschoppen gaan wel bekijken of er een duidelijker diaconaal beleid in bisdommen en kerkprovincie gewenst en mogelijk is.

De bisschoppen hebben in het afgelopen decennium geprobeerd de identiteit van rooms-katholieken en hun onderlinge saamhorigheid te versterken en de maatschappelijke relevantie van de kerk te vergroten. Evangelisatie en geloofsonderricht hadden daarbij de hoogste prioriteit.

Als het om het zelfbewustzijn gaat, constateren de bisschoppen enige vooruitgang. Rooms-katholieken in ons land beginnen volgens hen iets meer hun verlegenheid achter zich te laten. Voor het eerst ook zijn de betrokkenen bij catechese tot samenwerking bereid en is er duidelijkheid over de richting ervan (parochiecatechese). Het missionair besef leeft echter nog niet breed, moeten de bisschoppen vaststellen.

Wat de oecumene (toenadering tussen kerken) betreft, zullen de bisschoppen zich de komende tijd speciaal richten op de problemen die zich voordoen bij gemengd gehuwden. Die kunnen niet altijd aan elkaars geestelijke activiteiten deelnemen. Zo mogen protestantse partners niet meedoen aan de eucharistieviering. Verder vinden de bisschoppen de ontmoeting met evangelicalen en pinksterachtige groepen belangrijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden