Nieuwspriester Pierre Valkering

Bisschop wil dat Amsterdamse homopriester functie neerlegt: schenden celibaat ‘onverenigbaar met het geloof’

Bisschop Jos Punt van het bisdom Haarlem-Amsterdam heeft priester Pierre Valkering (57) van de Amsterdamse Vredeskerk verzocht tijdelijk zijn functie neer te leggen. Aanleiding is de openhartige biografie die Valkering zondag na een mis presenteerde over zijn homoseksualiteit.

De cover van de biografie die Valkering zondag in de Vredeskerk presenteerde.Beeld Uitgeverij U2pi

‘De bisschop waardeert het dat hij in zijn boek eerlijk zijn opvattingen en leefwijze bekendmaakt, maar kan niet anders dan van hem te vragen vanaf heden zijn priesterlijke taken voorlopig neer te leggen en een bezinningsperiode in te gaan’, schrijft Punt in een reactie aan De Gaykrant. ‘Over de invulling hiervan zal verder met hem gesproken worden.’

Zondag presenteerde Valkering na een feestelijke mis in een afgeladen Vredeskerk zijn biografie ter ere van zijn 25-jarig ambtsjubileum als priester. Gehuld in roze gewaad hekelde hij de zwijgcultuur in de katholieke kerk jegens homoseksuele ambtsgenoten.

In het boek schrijft Valkering openhartig over zijn homoseksuele relaties, bezoeken aan de homosauna, darkrooms, zijn pornoverslaving en rib- en spijkerbroekenfetisj. Een dergelijke ‘coming out’ is in Nederland, voor zover bekend, nooit eerder vertoond binnen de muren van de katholieke kerk. 

‘Het feit dat Valkering zich niet aan het celibaat heeft gehouden, iets wat hij nooit zodanig heeft uitgesproken, is voor Punt een breekpunt geweest’, zegt Paul Hofman, de woordvoerder van Valkering. Het gaat om een tijdelijke schorsing, benadrukt Hofman. ‘Het is nog niet duidelijk of Valkering met onmiddellijke ingang zijn functie neerlegt.’

Punt – die al langere tijd op de hoogte is van Valkerings geaardheid – schrijft in zijn reactie dat hij ‘overvallen’ is door de publicatie van het boek. Hij was van tevoren niet ingelicht over de verschijning ervan. 

Celibaatsbelofte

Op eerdere vragen van Punt over hoe Valkering het celibaat beleeft, zei hij volgens de bisschop hier verantwoord mee om te gaan. ‘Hij geeft nu publiekelijk onmiskenbaar aan dat hij zijn celibaatsbelofte niet heeft gehouden, en ook niet kan en wil houden’, aldus Punt. ‘Meer nog dat hij zich ook andere seksuele vrijheden veroorlooft. Dit is voor de rooms-katholieke kerk met een waardige uitoefening van het priesterschap niet verenigbaar.’

Punt schrijft verder dat de kerk ‘alle begrip heeft voor menselijke zwakheid en de worsteling van iedere mens om te groeien tot heiligheid’, maar dat Valkering aangeeft zelfs niet te willen streven naar een geordend celibatair leven.

De excentrieke Valkering werd door bisschop Punt al meerdere keren berispt vanwege zijn openhartige gedrag. Toen Valkering in 2016 op het Sint-Pietersplein in Rome persoonlijk een boek aan de paus overhandigde met in het Italiaans vertaalde uitvaarttoespraken voor homoseksuele aidsslachtoffers was Punt ‘not amused', zegt woordvoerder Hofman. 

Valkering schrijft in zijn boek hoe de paus, die hem hartelijk opwachtte, de boodschap meegaf ‘hen te groeten'. Hij verwees hiermee naar homoseksuelen, die hij ‘in zijn hart meedroeg'. Voor Valkering was deze boodschap het startschot van een persoonlijke missie. 

Datzelfde jaar blokkeerde Punt de deelname van Valkering aan de Canal Parade (onderdeel van de Gaypride) in Amsterdam. Valkering was van plan om met een Palestijnse vlag aan boord te stappen van de World Religion Boat, maar werd op het laatste moment door Punt teruggefloten. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden