Bisschop Muskens wil kapitalisme 'bijstellen'

Bisschop Muskens van Breda vindt dat de regering alle televisiestations moet verplichten enkele uren per week zendtijd te besteden aan armoede, sociale uitsluiting en afbrokkelende zorg....

Van onze verslaggever

TILBURG

Muskens maakt zich ernstig zorgen over de samenleving, die in toenemende mate 'vereconomiseert' en steeds minder aandacht heeft voor de zwakkeren en hulpbehoevenden. 'De humaniteit van de samenleving kun je afmeten aan wat we over hebben voor zorg', aldus de bisschop donderdag, tijdens een paneldiscussie in Tilburg. Daar werd de vernieuwde Solidariteitswerkplaats heropend, die vorig jaar door brandstichting is verwoest.

'Het kapitalisme moet worden bijgesteld', is de boodschap van Muskens. Hij roept de Nederlandse gemeenschap op zich te 'heroriënteren op de keuzes die we maken, waar we geld aan geven'. Hij pleit voor een drastische herverdeling van geld. De zorg moet veel meer middelen krijgen, om de 'menselijkheid' van de samenleving op te krikken.

De Bredase bisschop ziet genoeg mogelijkheden: 'Met speculeren op de optiebeurs wordt afschuwelijk veel geld verdiend. In die wereld kan nog wel wat gecorrigeerd worden', aldus Muskens. 'En hoeveel miljarden worden er aan vuurwerk besteed - dat is in één nacht weg.' Hij raadt mensen aan op te houden met 'dit soort dwaze dingen' en hun geld beter te besteden.

Ook burgemeester Stekelenburg van Tilburg vraagt zich af of de samenleving niet wat al te zeer is doorgeslagen naar de economische kant. Hij vindt het typerend dat 'het nieuws op de radio vanmorgen opende met een storing op de beurs'. Maar met de radicale ideeën van monseigneur Muskens kan hij niet helemaal meegaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden