Bisschop Bär pleit voor versoepeling communieregels

Bisschop Bär pleit voor een 'verbreding' van de rooms-katholieke regels voor de deelname van niet-katholieken aan de eucharistie. De ophef rond de huwelijksdienst van prins Maurits en Marilène van den Broek dwingt volgens Bär de kerken tot een 'gewetensonderzoek'....

ANP

ANP

HILVERSUM

'Het openbreken van de regels acht ik absoluut niet uitgesloten', zei de voormalige bisschop van Rotterdam zaterdag in het RKK/KRO-radioprogramma Kruispunt. De mensen kunnen niet meer begrijpen waarom protestanten niet aan de eucharistie mogen deelnemen. Kardinaal Simonis houdt aan die regel strak de hand. 'Die gaat uit van een absolute gescheidenheid van de kerken die mensen niet meer wensen', aldus Bär.

Hij stelt zich voor dat familieleden van niet-katholieke partners voortaan bij huwelijksdiensten, begrafenissen en het toedienen van het vormsel toestemming krijgen om ter communie te gaan.

In de Elzas, sommige Amerikaanse staten en diverse derdewereldlanden is dat al jarenlang praktijk.

'Je moet uitgaan van datgene wat er in het Godsvolk leeft en dan proberen de kerkelijke werkelijkheid zo te organiseren dat daar recht aan wordt gedaan', vindt Bär. De kerkdienst in Apeldoorn is volgens hem een 'signaal aan de kerkleiding'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden