nieuwsPierre Valkering

Bisdom ontslaat Amsterdamse pastoor die openhartig boek schreef over homoseksualiteit

De homoseksuele pastoor van de Vredeskerk in Amsterdam, Pierre Valkering, is door het bisdom Haarlem-Amsterdam ontslagen. Valkering lag al sinds april onder vuur bij de kerkleiding nadat hij in een mis en in een boek openhartig was geweest over zijn homoseksualiteit en seksuele contacten.

Pastoor Pierre Valkering van de Amsterdamse Vredeskerk. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Pastoor Pierre Valkering van de Amsterdamse Vredeskerk.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Het parochiebestuur heeft de kerkleden in een brief op de hoogte gesteld van het ontslag, dat al vorige maand plaatsvond. Volgens het bisdom heeft Valkerings ontslag niets te maken met zijn geaardheid. Bisschop Jos Punt, die de pastoor al had geschorst, liet eerder weten dat een terugkeer van Valkering niet mogelijk was ‘vanwege de onrust’ die was ontstaan.

In de mis en in het boek, ter gelegenheid van zijn 25-jarig ambtsjubileum, nam de pastoor geen blad voor de mond. Valkering (58) schreef uitgebreid over zijn homoseksuele relaties, verslaving aan porno en zijn vele bezoeken aan de homosauna en darkrooms. Ook hekelde hij in zijn toespraak tijdens de mis de zwijgcultuur die de katholieke kerk er volgens hem op nahoudt jegens homoseksuele ambtsgenoten. Hierop vroeg Punt de pastoor om zijn taken neer te leggen.

Voor Punt, die al enige tijd op de hoogte was van Valkerings geaardheid, zou het een breekpunt zijn geweest dat de pastoor zich niet aan het celibaat hield. ‘Hij geeft nu publiekelijk onmiskenbaar aan dat hij zijn celibaatsbelofte niet heeft gehouden, en ook niet kan en wil houden’, aldus Punt tegenover de Gaykrant. ‘Meer nog dat hij zich ook andere seksuele vrijheden veroorlooft. Dit is voor de rooms-katholieke kerk niet verenigbaar met een waardige uitoefening van het priesterschap.’

De cover van de biografie die Valkering in de Vredeskerk presenteerde ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum. Beeld Uitgeverij  U2pi
De cover van de biografie die Valkering in de Vredeskerk presenteerde ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum.Beeld Uitgeverij U2pi

Genezen

Valkering overweegt tegen zijn ontslag in beroep te gaan. In theorie kan hij opnieuw worden benoemd na een ‘bezinningsperiode met begeleiding’. ‘De pastoor heeft echter tot nu toe geen initiatief genomen in de richting van een bezinningsperiode met begeleiding, waardoor er nog geen opening is voor een eventuele nieuwe benoeming’, aldus een woordvoerder van het bisdom.

Valkering botste de afgelopen jaren diverse keren met bisschop Punt. In 2016 verbood Punt de pastoor om deel te nemen aan de Canal Parade in Amsterdam, een onderdeel van de Gay Pride. Ook kon Punt het niet waarderen dat de pastoor in dat jaar in Rome een boek aan de paus overhandigde met uitvaarttoespraken voor homoseksuele aidsslachtoffers.

Valkering zei in april in een interview met de Volkskrant dat hij tot op het laatste moment had overwogen om zijn boek niet uit te geven. Hij besloot toch door te zetten. ‘Als wij als kerk door willen, beter willen worden en willen genezen, dan moeten we elkaar de waarheid vertellen’, aldus de pastoor.

null Beeld

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden