Birthe Blom wint bleke vioolfinale

Het nationaal vioolconcours Oskar Back moest het voor het eerst zonder de aanwezigheid stellen van zijn hofleverancier Davina van Wely....

Alleen de in Lausanne studerende violiste Birthe Blom bleek in staat een vioolconcert met flair over het voetlicht te brengen en de dirigent Jurjen Hempel haar wil op te leggen. In het Vioolconcert nr 1 van Bruch toonde Blom _ leerling van Pierre Amoyal -greep te hebben op de structuur en over een goede smaak te beschikken waar het om tempo en timing ging.

Groot was het contrast met Bob van der Ent. Diens techniek en gespierde toon mogen er zijn, maar verder was het of het Vioolconcert van Wieniawski ten grave moest worden dragen, in plaats van de toehoorder te verblijden met humor en violistische allure.

De jongste kandidate, Cecilia Bernardini, had in de voorrondes een reputatie opgebouwd met gevoelig spel. In de finale verloor ze haar greep op het bekende vioolconcert van Bruch, waarin de uitbarstingen van het enthousiast spelende conservatoriumorkest (aangevuld met violisten die de finale niet haalden) meer indruk maakten dan haar solopartij. Niettemin produceerde Bernardini met name op de lage snaren af en toe een bezielde klank die naar meer smaakte. Ze wist bovendien raad met het verplichte nieuwe werk van Guus Janssen, I'm asleep.

Getooid met witte banieren waarop het jaar van hun deelname was aangegeven, daalden na het optreden van de kandidaten vele oud-finalisten de trappen af om het lange wachten op de uitslag van de jury te bekorten. Een Telemann-sonate en een met schwung gebrachte potpourri van bekende vioolwerken vormden een verademing, na de bleke finale waarmee dit jubileumconcours besloot.

De jury besloot alle prijzen uit te reiken. Birthe Blom mag zes jaar een topviool bespelen en krijgt 14 duizend euro studiegeld mee. Cecilia Bernardini werd door Janssen uitgeroepen tot de beste vertolkster van zijn werk en ontving een beurs van zevenduizend euro. Bob van der Ent ging naar huis met vierduizend euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden