Birney, Hemmerechts en De Witt: dit zijn de nieuwste boeken van deze week

De doden op Facebook, de vraag of gebeurtenissen zin hebben, een lange reeks ruzies en andere net verschenen titels.

null Beeld
Beeld

Alfred Birney

De Geus; euro 21,99

Sneeuw is goed voor slechte poëzie, afgezaagde schilderkunst en kerstkaarten, monkelt Alfred Birney in een verhaal uit 2005. Hij herinnert zich in de jaren zeventig door de sneeuw in Drenthe te hebben gebanjerd met een lange blonde jongen ('we noemden hem square'), en dat hij de weg kwijtraakte. Het kwam weer goed. De blonde jongen kondigde toen aan met de jaarwisseling een stunt uit te halen. 'We wachtten op een grap, maar het spektakel wilde dat hij zich verhing aan de nokbalk bij zijn ouders op zolder.' In De fenomenale meerval zijn de verhalen herdrukt die de meest recente winnaar van de Libris Literatuur Prijs publiceerde tussen 1984 en 2009.

null Beeld
Beeld

Kristien Hemmerechts

De Geus; euro 20,99

Zijn naam mag dan Vladimir Oeltsjenko zijn, hij had niets met Rusland. 'Ze hadden hem de naam van zijn dode Russische grootvader gegeven.' Eigenlijk heette hij Lexie, maar amper vijf dagen oud had grootmoeder Baba die naam vervangen. Een halve eeuw later is hij nog steeds op zoek naar liefde. 'Maar het enige wat ik voel is woede omdat ik niets voel', zegt de hoofdpersoon in Wolf, de nieuwe roman van Kristien Hemmerechts, die deze roman voor een deel schreef tijdens een verblijf in de cottage van Stijn Streuvels, het Lijsternest in Ingooigem.

null Beeld
Beeld

C. Buddingh'

Nijgh & Van Ditmar; euro 22,50

Niet alleen Hella S. Haasse, ook de schrijver-vertaler C. Buddingh' werd 100 jaar geleden geboren, om precies te zijn op 7 augustus. Zijn biograaf Wim Huijser bundelde zijn beste verhalen in Bazip, Deibel en andere verhalen. De eerste naam verwijst naar de marginale grotestadswees over wie Buddingh' in 1968 De avonturen van Bazip Zeehok schreef. Met de tweede naam wordt Jopie Deibel bedoeld, een voetballer aan wiens carrière een gruwelijk eind kwam, zoals beschreven in het verhaal Daar ga je, Deibel! uit 1975.

null Beeld
Beeld

Fiona Mozley

Hollands Diep; euro 19,99

In het weekend werkt historica Fiona Mozley (1988) bij een boekhandel in York. En ze schreef een roman, Elmet, die in 2017 op de shortlist van de Man Booker Prize kwam, en die nu is vertaald door Anneke Bok. Het poëtische taalgebruik van de 14-jarige hoofdpersoon Danny is soms wat ongeloofwaardig, stelde Hans Bouman vorig jaar.

null Beeld
Beeld

Klaas Landsman

Prometheus, euro 24,99

Bestaat toeval? Of had de psychiater Jung het bij het rechte eind met zijn geloof in 'synchroniciteit' van gebeurtenissen, waardoor die een 'zin' krijgen waarop de wetenschap geen vat kan krijgen? Die vraag behandelt Klaas Landsman, die eerder Requiem voor Newton publiceerde, in zijn nieuwe boek Naar alle onwaarschijnlijkheid. In zes hoofdstukken behandelt de hoogleraar mathematische fysica uit Nijmegen ook allerlei andere fundamentele kwesties, van kwantummechanica tot de vrije wil. Waar hij in het debat staat, maakt hij zeer duidelijk - niet aan de kant van Jung in ieder geval.

null Beeld
Beeld

Colum McCann

De Harmonie, euro 17,50

Een eerste zin moet je ribbenkast openmaken, schrijft Colum McCann op pagina 20 van Brieven aan een jonge schrijver. 'Hij moet bij je binnenkomen en je hart een slag laten overslaan. Hij moet de suggestie geven dat de wereld nooit meer hetzelfde zal zijn.' Of McCann daar in dit schattige kleine boekje zelf in slaagt, mag de lezer zelf uitmaken. De eerste zinnen van Brieven aan een jonge schrijver gaan zo: "Niemand kan u raad geven of helpen, niemand', zei Rilke meer dan een eeuw geleden in Brieven aan een jonge dichter. 'Er is maar één middel. Daal af in uzelf.'' De lessen zijn praktisch ('Lees je werk hardop, je moet het ritme van je woorden horen') en opbeurend: 'Heel weinig mensen praten erover, maar schrijvers hebben het uithoudingsvermogen van topatleten.'

null Beeld
Beeld

Giovanni Ziccardi

Xander, euro 22,50

Op 13 maart 2016 berichtte de BBC op haar website dat op Facebook binnenkort meer doden dan levenden staan. Het sociale netwerk begint op een digitaal kerkhof te lijken, dat voortdurend en onstuitbaar groeit, aldus de BBC. Het bericht inspireerde de Italiaanse docent internetrecht Giovanni Ziccardi tot het uit de kluiten gewassen essay Voor eeuwig online. Dood en onsterfelijkheid in het digitale tijdperk.

null Beeld
Beeld

Enno de Witt

Athenaeum, euro 19,99

In Nederland 'maken we al eeuwen ruzie met elkaar en toch zijn we al tijden een van de gaafste landen ter wereld', schrijft Enno de Witt in Ruzie. Van een lijk naast de kachel tot rijdende rechters. Onze vaderlandse geschiedenis kan volgens De Witt 'geschreven worden als een lange reeks grote en kleinere conflicten, en pogingen om daar al dan niet op vreedzame wijze een einde aan te maken'. Het grote onderwerp van die ruzies is de onstuitbaar groeiende hoeveelheid procedures en instellingen die alles in goede banen moeten leiden.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden