Birmese junta laat tientallen aanhangers van Suu Kyi vrij

De militaire junta van Birma is gisteren begonnen met de vrijlating van de ruim 260 tegenstanders die vorige week in een razzia werden opgepakt....

TOINE BERBERS

Van onze correspondent

HONGKONG

Met de arrestaties trachtte de junta een driedaags partijcongres te verijdelen dat de leider van de NLD, Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, had georganiseerd. Het congres is evenwel doorgegaan met ruim 400 deelnemers. Sinds jaren hebben niet zoveel mensen de intimidaties getrotseerd en Suu Kyi is van plan over enkele maanden weer een bijeenkomst te houden.

De NLD is bang dat niet alle arrestanten vrijkomen. Tegen negen van hen zou een aanklacht zijn ingediend. Zij zijn overgebracht naar de Insein-gevangenis , die berucht is om zijn martelingen.

De meeste arrestanten zijn in 1990 gekozen in het parlement, toen de NLD 392 van de 485 zetels won. De junta, die zichzelf Staatsraad voor Herstel van Recht en Orde (Slorc) noemt, weigerde zich neer te leggen bij haar nederlaag. De winnaars mochten geen regering vormen, het parlement kwam niet bijeen en Suu Kyi werd onder huisarrest geplaatst.

Door economische voorspoed voelde de Slorc zich in juli vorig jaar sterk genoeg om het huisarrest op te heffen.

Aanvankelijk leek de junta te slagen in haar opzet de NLD te isoleren. De wekelijkse toespraken die Suu Kyi hield, trokken steeds minder toehoorders. Die trend veranderde vorige week toen bijna tienduizend mensen kwamen luisteren hoe Suu Kyi buitenlandse investeerders opriep zich terug te trekken.

Of de oppositie het nieuwe elan kan vasthouden, moet komende weken blijken. De militairen hebben het driedaagse congres geridiculiseerd. Deelnemers werden 'lakeien van de koloniale meesters' genoemd. Overal in het land werden tegendemonstraties op touw gezet.

Tot grote vreugde van de NLD zijn er echter tekenen van onenigheid binnen de Slorc. Enkele radicale juntaleden vinden dat het leger zich veel te lankmoedig opstelt. Maar in de partijpers is de mogelijkheid geopperd van een dialoog met Suu Kyi.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden