Birma prijst Bangkok voor dood rebellen

Alle tien bezetters van het ziekenhuis in de Thaise provinciestad Ratchaburi zijn gedood toen leger en politie dinsdagochtend een einde maakte aan de gijzelingsactie....

Van onze buitenlandredactie

Volgens de Thaise autoriteiten hadden twee van de bezetters in oktober ook al meegedaan aan de bezetting van de Birmese ambassade in Rangoon, waar 38 personen een etmaal lang werden gegijzeld. Die actie leidde tot een verkilling in de betrekkingen met Birma. Maar gisteren had Rangoon slechts lof voor de doortastendheid waarmee Thailand de gijzeling had beëindigd.

De bezetting van het ziekenhuis was het werk van Gods Leger. Dit rebellenlegertje van 100 à 200 leden heeft zich drie jaar geleden afgescheiden van de Karen Nationale Unie (KNU). De veelal christelijke Karen vormen een minderheid in het boeddhistische Birma. De KNU verzet zich al vijftig jaar tegen het bewind in Rangoon, maar heeft de laatste jaren sterk aan kracht ingeboet.

Gods Leger staat onder leiding van een twaalfjarige tweeling, die volgens hun volgelingen goddelijke bescherming genieten tegen kogels en mijnen. Hun roem dateert van 1997, toen het Birmese leger zware aanvallen uitvoerde. Het ene Karen-dorp na het andere werd onder de voet gelopen en duizenden mensen sloegen op de vlucht.

Maar Johnny en Luther Htoo, toen negen jaar oud, bleven waar ze waren. Ze zeiden dat het Birmese leger zou worden verslagen als het op een bepaalde plaats zou worden aangevallen door zeven mannen met zeven wapens - een advies dat volgens de overlevering met succes werd bekroond.

Vorige maand lieten de kleine kolonels zich interviewen door Associated Press Television News. Ze zeiden dat ze niet meer wisten hoeveel Birmese soldaten ze hadden gedood. Ze staken de ene sigaar na de andere op, maar bij het streng-christelijke rebellengroepje zijn het gebruik van sterke drank, varkensvlees en eieren al evenzeer uit den boze als vloeken en seks. Hun vader vertelde dat hij vóór hun geboorte een visioen had gehad waarin hem werd voorspeld dat Johnny en Luther grote leiders zouden worden.

Aan de bezetting van het ziekenhuis heeft de tweeling volgens de Thaise autoriteiten niet meegedaan. De bezetters eisten dat Thailand een veilig heenkomen biedt aan Karen die op de vlucht zijn voor het Birmese leger, dat zijn aanvallen begin januari heeft verhevigd.

Zij verweten het Thaise leger dat het juist Karen-kampen had gebombardeerd, waarbij rond de tweehonderd doden waren gevallen. Thailand ontkent dat het vluchtelingenkampen heeft beschoten. Er zouden slechts 'waarschuwingsschoten' zijn gelost toen gewapende Karen probeerden de grens over te steken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden