Birma laat alle hulporganisaties toe

De Birmese junta wil vanaf nu alle hulporganisaties toelaten om de slachtoffers van de cycloon te helpen. Dat zou juntaleider Than Shwe hebben gezegd tijdens een gesprek met secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties.

NAYPIYDAW

Tijdens de ontmoeting in de Birmese hoofdstad Naypyidaw wist Ban de juntaleider te overreden op grote schaal hulp te accepteren voor de slachtoffers van Nargis. Op de vraag of sprake is van een doorbraak antwoordde Ban: ‘lk denk het wel.’

Decoraties
Than Shwe en Ban lieten zich fotograferen voor het begin van het gesprek achter gesloten deuren. De Birmese generaal, die zelden in het openbaar verschijnt, was uitgerust met een groot aantal militaire decoraties. Het overleg had plaats in de afgelegen hoofdstad Naypyidaw, die sinds de tweede helft van 2005 de zetel van het juntabewind is.

Het gesprek duurde ruim twee uur. Na afloop liet Ban weten dat Than Shwe zich in het gesprek flexibel opstelde. De juntaleider zei tegen Ban dat het vliegveld van de metropool Rangoon mag worden gebruikt voor het aanvoeren van hulpgoederen.

Nargis heeft bijna 80.000 levens geëist. Ongeveer 56.000 mensen worden vermist. Volgens de Verenigde Naties heeft tot dusver slechts een kwart van de 2,5 miljoen mensen die door Nargis zijn getroffen hulp ontvangen.

Reacties
Het militaire bewind belemmerde tot dusver internationale hulp aan de slachtoffers van de cycloon. Internationale hulporganisaties hebben daarom voorzichtig gereageerd op de toezegging van de junta aan Ban.

John Sparrow van het Internationale Rode Kruis zei dat nog onduidelijk is wie Birma mogen binnenkomen en waar de hulpverleners in het land naartoe mogen gaan. ‘Betekent het dat we naar een hogere versnelling mogen schakelen en het gaspedaal volledig mogen indrukken?’, vroeg Sparrow zich af.

Raul Risley, een woordvoerder van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP), wees er vanuit Thailand op dat het van groot belang is dat hulpverleners de metropool Rangoon kunnen verlaten, zodat ze de getroffenen kunnen bereiken. De gevolgen van de orkaan zijn vooral groot in de Irrawaddy-delta, die door de junta van de buitenwereld is afgesloten.

De Verenigde Staten reageerden aanmerkelijk positiever. Een woordvoerder van de regering van president Bush noemde de toezegging van de junta ‘veelbelovend’ voor de Birmezen die de cycloon hebben overleefd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden