Birma houdt referendum ondanks cycloon

Een week na de verwoestende cycloon Nargis is in grote delen van Birma een referendum gehouden over een grondwetswijziging. Het militaire bewind negeerde internationale oproepen om de volksraadpleging in het hele land uit te stellen en zich helemaal te concentreren op de circa 1,5 miljoen mensen die nog steeds wachten op hulp.

ANP/AFP

Alleen in de 47 zwaarst getroffen districten, zoals in de grootste stad Yangon en de zuidwestelijke delta, is het referendum twee weken uitgesteld. Maar in de overige driehonderd districten gingen de stembureaus open alsof het land niet is getroffen door een van de grootste rampen in haar geschiedenis.

Angst
Volgens berichten durfden mensen niet tegen de aanpassing te stemmen door de aanwezigheid van militairen bij stembureaus. ‘Ze kijken naar je naam en je identificatienummer. Dan weten ze of je een vinkje of een kruis hebt gezet’, zei een zakenman op anonieme basis tegen het Britse persbureau Reuters.

De junta hield de afgelopen dagen een intensieve propagandacampagne via de staatsmedia om de bevolking ervan te doordringen om toch vooral ‘voor’ te stemmen. Volgens geruchten staat de uitslag vooraf al vast: 84,6 procent zal voor de grondwetswijziging stemmen. De junta stelt dat de nieuwe grondwet de weg vrijmaakt voor democratische verkiezingen in 2010. Maar volgens de Nationale Liga voor Democratie van oppositieleidster Aung San Suu Kyi wil het leger, dat sinds 1962 aan de macht is en in 1990 een verkiezingsoverwinning van de oppositie naast zich neerlegde, juist haar positie versterken.

Gereserveerd
Op basis van de nieuwe grondwet is 25 procent van de parlementszetels gereserveerd voor militairen en kan de president al zijn macht aan het leger overdragen in geval van een noodsituatie. Suu Kyi, die al jaren onder huisarrest staat, mag onder de nieuwe grondwet geen publieke functies bekleden.

Ondertussen verloopt de hulpverlening in de rampgebieden nog altijd uiterst moeizaam. Zaterdag werd opnieuw beslag gelegd op twee vliegtuigen vol met buitenlandse hulpgoederen bestemd voor de slachtoffers van de cycloon, meldde een zegsman van het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties. De junta legde vrijdag ook al beslag op twee vliegtuigen met hulp. Toen schortte de volkerenorganisatie de hulpvluchten op, maar na overleg met het bewind werd later besloten de vluchten te hervatten. Dit keer gaan de hulpvluchten gewoon door, aldus de woordvoerder.

Tweede ramp
Experts waarschuwen voor een ‘tweede ramp’ door de uitbraak van ziektes als diarree en malaria als de slachtoffers verstoken blijven van schoon drinkwater, voldoende voedsel en onderdak. Het officiële dodental in Birma na de cycloon en daarbij gepaard gaande overstromingen staat op ruim 23.000. Er zijn meer dan 37.000 vermisten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden