Birma heft censuur deels op

Birma heft de directe censuur op voor alle media. Particuliere kranten hoeven sinds maandag hun publicaties niet meer van tevoren te laten controleren door een perscommissie. Maar de persvrijheid blijft beperkt. Birmese journalisten plannen een protest.

AMSTERDAM - De censuur die achteraf wordt toegepast, verandert niet. De perscommissie die alle gepubliceerde artikelen controleert op staatsgevoelige informatie, wordt niet ontmanteld. Ook blijft het verbod op digitale publicaties die 'de waardigheid van een organisatie of persoon' aantasten gelden, met straffen tot vijftien jaar cel.


Maar de opheffing van de directe censuur, die 48 jaar van kracht was, is de belangrijkste stap tot nu toe in het vergroten van de vrijheid van meningsuiting in Birma. Het land, dat sinds 1964 door een militaire junta werd geregeerd, voert sinds ruim een jaar stapsgewijs hervormingen door met een democratische inslag. Zo is een klein percentage van het meer dan 600 zetels tellende parlement vervangen door democratisch gekozen politici, onder wie Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi.


Eerder werden onderwerpen als onderwijs en justitie al vrijgesteld van directe censuur. Sinds maandag mag ook over religie en politiek worden geschreven. Het verbod op een groot aantal bladen en kranten wordt hiermee opgeheven.


Veel journalisten hebben het nieuws met goedkeuring ontvangen. De internationale organisatie Reporters Zonder Grenzen noemt de opheffing in een verklaring een 'historisch breekpunt'.


Maar de overheid heeft nog steeds veel mogelijkheden om de informatie te controleren. Tharaphi Than, Birma-waarnemer voor de School voor Afrikaanse en Oriëntaalse Studies in Londen, noemt de opheffing van de censuur zelfs 'een façade'. 'Het is alleen een technische wijziging.' De informatievoorziening vanuit Birma zal slechts heel langzaam beter worden, denkt Than.'Mensen zijn decennialang geïntimideerd door de politie als zij met media praatten. De angst daarvoor is hardnekkig.'


Afgelopen maand werden er nog journalisten opgepakt die weigerden aan de censuur mee te werken. Onder hun leiding wordt er nu een protest georganiseerd, vertelt Than.


In juni 2013 wordt de nieuwe Birmese Perswetgeving verwacht, met verdere hervormingen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden