Birma: alle politieke gevangenen vrij

De regering van Birma heeft vandaag verzekerd dat er geen politieke gevangenen meer in het land zijn. Dat is het gevolg van een amnestieregeling die president Thein Sein gisterenavond heeft afgekondigd. Daarmee houdt de president zich volgens zijn woordvoerder aan zijn belofte dat hij alle politieke gevangenen voor het einde van 2013 zou vrijlaten.

Aung Min Naing (L) en Yan Naing Tun (R) vandaag na hun vrijlating in Rangoon. Beeld epa
Aung Min Naing (L) en Yan Naing Tun (R) vandaag na hun vrijlating in Rangoon.Beeld epa

De regering liet vandaag vijf politieke gevangenen vrij. Volgens Bo Kyi, een Birmese activist en ex-gevangene, worden er in de eerste week van januari nog meer gevangenen bevrijd. 'We zijn blij met de amnestieregeling. Toch moet een aantal stappen worden genomen om ervoor te zorgen dat het aantal politieke gevangenen nul blijft. Het land moet een rechtsstaat zijn en er moet meer politieke vrijheid komen', aldus Bo Kyi.

'Respect voor de president'
De gevangenen zaten in de beruchte Insein-gevangenis in Rangoon. 'We werden vrijgelaten omdat de wetten die gebruikt werden om ons achter tralies te zetten, zwak waren', vertelt vredesactivist Yan Naing Tun. 'Hoe dan ook, ik heb respect voor de president die zich aan zijn belofte hield ons aan het einde van het jaar vrij te laten.'

De gevangenen zaten onder meer vast voor landverraad, deelname aan illegale betogingen en opruiing. Sinds maart 2011, toen de vroegere generaal Thein Sein aan de macht kwam, hebben volgens de vereniging voor hulp aan de Birmese politieke gevangenen 1141 mensen die om politieke redenen vastzaten, van een amnestieregeling geprofiteerd.

Boeddhistische monniken en inwoners van Birma verwelkomen de vrijgelaten gevangenen. Beeld epa
Boeddhistische monniken en inwoners van Birma verwelkomen de vrijgelaten gevangenen.Beeld epa

De detentie van politieke gevangenen in Birma is een grote zorg voor het Westen dat positief staat tegenover de overgang naar democratie na een halve eeuw van militair bewind. Vrijlating van politieke gevangenen was de belangrijkste voorwaarde van het Westen voor verzachting van de politieke en economische sancties tegen Birma.

President belooft vrijlating
De Birmese president beloofde tijdens een bezoek aan Groot-Brittannië deze zomer alle politieke gevangenen te zullen vrijlaten. Het was voor het eerst dat een Birmese leider openlijk toegaf dat in Birma mensen gevangen zitten vanwege hun overtuiging.

Zelfs toen Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi werd vrijgelaten, werd zij geen politieke gevangene genoemd. Voor de Birmese leiders bestonden er alleen 'gevangenen', die in de cel zaten omdat zij wetten hadden overtreden.

Ye Aung, een voormalig politiek gevangene, worden tweehonderd andere activisten, die terecht moeten staan om politieke redenen, niet beschuldigd. Sinds Thein Sein president is, heeft hij ongeveer 1.300 politieke gevangenen vrijgelaten, aldus Ye Aung.

Politieke gevangenen worden verwelkomd door hun familie. Beeld ap
Politieke gevangenen worden verwelkomd door hun familie.Beeld ap
Aung Min Naing (L) en Yan Naing Tun (M) vandaag na hun vrijlating in Rangoon. Beeld ap
Aung Min Naing (L) en Yan Naing Tun (M) vandaag na hun vrijlating in Rangoon.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden