Bioteelt leidt tot meer CO2

Rozen die in Kenia worden geteeld, blijken gemiddeld een lagere uitstoot te genereren dan Nederlandse rozen...

Van onze verslaggeefster Ana van Es

Amsterdam Het telen van groente en fruit in kassen in Nederland is vaak schadelijker voor het milieu dan het importeren van deze producten uit het buitenland. Biologisch geteelde producten zijn bovendien milieu-onvriendelijker dan hun reguliere tegenhanger.

Dat blijkt uit gegevens die ten grondslag liggen aan een programma dat binnen het Productschap Tuinbouw wordt gebruikt om de CO2-uitstoot te berekenen die vrijkomt bij het verbouwen van verschillende soorten groente en fruit.

Rozen die in Kenia geteeld worden, blijken gemiddeld een lagere CO2-uitstoot te genereren dan Nederlandse rozen. Tomaten kunnen beter uit Spanje worden ingevoerd dan hier kunstmatig geteeld. De CO2-uitstoot als gevolg van transport is dan weliswaar veel hoger, maar dat wordt meer dan gecompenseerd omdat er minder energie voor licht en verwarming nodig is. Vanwege de minder efficiënte teelt heeft biologisch geteelde groente en fruit een grotere CO2-belasting dan die waarvoor bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

De zogenaamde CO2-footprint is ontwikkeld in opdracht van het Productschap Tuinbouw. Met het digitale programma kunnen tuinders berekenen in hoeverre ze klimaatvriendelijk produceren.

Het productschap stelt zich ten doel dat er in 2020 ‘energieneutraal’ geproduceerd wordt. De CO2-voetafdruk is voor buitenstaanders niet toegankelijk. Een woordvoerder van het productschap erkent dat sommige bevindingen ‘controversieel’ zijn en de concurrentiepositie van Nederlandse tuinders zouden kunnen benadelen.

Consumenten kunnen wel een idee krijgen van de CO2-voetafdruk van de groente en fruit dankzij Milieu Centraal. De voorlichtingsorganisatie maakt voor de zogenoemde Groente- en fruitkalender gebruik van de data die ook ten grondslag liggen aan de CO2-berekeningen van het Productschap Tuinbouw. Uit deze kalender blijkt dat het telen van zacht fruit zoals bramen en aardbeien in kassen vaak milieu-onvriendelijker is dan importeren uit Spanje of Marokko.

Bij het Productschap Tuinbouw is met irritatie gereageerd op de publicatie van de kalender. Men wijst erop dat die geen rekening houdt met andere milieu-aspecten, zoals gebruik van bestrijdingsmiddelen. Ook wordt er geen rekening gehouden met innovatie. Geert Pinxterhuis van het Productschap Tuinbouw: ‘Er wordt geen recht gedaan aan duurzaamheidsinitiatieven. Het helpt tuinders niet als ze eerst fors geïnvesteerd hebben in duurzaamheid en de consument vervolgens hun product laat liggen. Daarmee ontmoedig je in feite duurzaam investeren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden