Bioscoopfilms die u deze week wel/niet moet zien

Wekelijks selecteert de Volkskrant films die u niet mag missen. En die u met gerust hart kunt overslaan. Deze week: relationeel drama in de Franse Alpen in The Turist, de twee Oscarnominaties Selma en Foxcatcher en de film die u kunt overslaan: Mortdecai.

Force Majeure/ The Turist. Beeld Film still

Niet te missen

The Turist
Tragikomedie, regie: Ruben Östlund, met: Johannes Kuhnke, Lisa Loven Kongsli. 120 minuten, in 30 zalen.

Deze Zweedse tragikomedie pelt in zes aktes een picture perfect huwelijk tot zijn kern af. Het modelgezinnetje is op skivakantie in een Frans skioord wanneer een gecontroleerde lawine het geluk tijdens een gezinslunch lijkt weg te vagen. Vader Tomas pakt zijn smartphone en neemt de benen, terwijl moeder Ebba hun kroost beschermt. Wanneer de sneeuwstorm wegtrekt lijkt alles goed te zijn, behalve de onomkeerbare verschillende reacties van twee perfecte ouders.

'Droogkomisch' en 'venijnig', zo noemt recensent Floortje Smit het relatiedrama. 'Het is een briljante premisse die regisseur Ruben Östlund (Involuntary, Play) hier heeft bedacht, even grappig als schrijnend', zegt zij over het lawine-drama. Is Tomas instinctief te werk gegaan, of legt dit pijnlijk bloot waar zijn prioriteiten liggen.
Het verhaal vindt plaats in een perfect aangeharkt skioord, waar de lawines alleen gecontroleerd van de bergen rollen. 'Is dat niet precies wat leven in welvaart eigenlijk is?', stelt Smit.

Bij het terugkeren naar zijn gezin is Tomas beschaamd. Zij zijn door hem verraden, maar hij voelt zich op zijn beurt in de steek gelaten door zijn instinct. 'Östlund wijst ons in deze film op onze inconsistenties en probeert ons aan te spreken op onze hypocrisie', zo schrijft The Guardian's filmrecensent Henry Barnes.

- Beeld Film still

Oscargenomineerden

Selma
Regie Ava DuVernay. Met: David Oyelowo, Carmen Ejogo, Tom Wilkinson, Oprah Winfrey. 127 minuten, in 44 zalen.

Er is al veel te doen geweest over het waargebeurde Selma: de film lag in Amerikaanse media onder vuur vanwege historische onjuistheden (vooral de portrettering van president Lyndon B. Johnson, opgevoerd als tegenstander van King, is discutabel), terwijl aan de andere kant schande werd gesproken van het lage aantal Oscarnominaties (twee). Of dit met elkaar in verband staat is onduidelijk, dat het hoe dan ook een belangwekkende film is staat volgens recensent Pauline Kleijer buiten kijf.

In de Voting Rights Act die vijftig jaar geleden in Amerika werd ingevoerd staat het recht van ieder mens om te stemmen. Deze film speelt zich vijftig jaar geleden af; Martin Luther King heeft zijn speech gehouden en zijn onderscheiding gekregen, maar legt zijn stijdbijl nog niet neer. Vanuit het stadje Selma organiseert hij een protestmars tegen segregatie, racisme en onderdrukking die het einddoel Alabama nooit zal halen, vanwege de ingeschakelde oproerpolitie.

'Natuurlijk is DuVernay's drama niet vlekkeloos', zegt Telegraaf-recensent Eric le Duc, 'vooral de ééndimensionale portrettering van president Johnson (Tom Wilkinson) als norse dwarsbomer van Kings idealen is historisch gezien niet helemaal accuraat.' Desondanks een belangrijke film om gezien te hebben, zo schrijft hij. The Guardian recensent Steve Rose gelooft dat dit het perfecte moment is voor een herinnering aan de kracht van geweldloos protest, maar betoogt ook dat Selma een potentieel gevaarlijke geruststelling biedt dat de strijd al gewonnen zou zijn.

Selma. Beeld Film still

Foxcatcher
Regie: Bennett Miller. Met: Channing Tatum, Steve Carell, Mark Ruffalo, Sienna Miller, Vanessa Redgrave. 134 min., in 25 zalen.

Foxcatcher gaat over de excentrieke vogelaar, filantroop en worstelcoach John E. Du Pont (Steve Carell). Carell heeft goed gekeken naar de verschillende YouTube filmpjes waarin hij over zijn landgoed The Foxcatcher Ranch paradeert. Normaal gesproken speelt Carell vooral humoristische rollen, maar zet hier een overtuigende worstelcoach neer, die niet alleen met profs maar ook met zijn eigen ego lijkt te worstelen.

Olympisch goud winnaar Mark Schultz (Channing Tatum) toont zich omkoopbaar, en wordt als zoon ontvangen op het landgoed. Du Pont biedt hem een goed salaris en onderdak, maar de resultaten van zijn coaching blijven uit. Broer en worstelkampioen Dave Schultz (Mark Ruffalo) wordt ingeschakeld als hulpcoach, wat Du Pont af en toe zwaar valt. 'Dankzij hun spel is het drama waar Foxcatcher onherroepelijk op afstevent wel degelijk voelbaar, ook voor degenen die niet bekend zijn met de afloop', zo schrijft recensent Berend Jan Bockting.

'Het goede acteerwerk van Channing Tatum, van de altijd geweldige Mark Ruffalo en van de dramatisch verrassend sterke Steve Carell vormen daarbij de solide pijlers', voegt Marco Weijers van De Telegraaf daaraan toe.

Foxcatcher. Beeld Film still

Over te slaan

Mortdecai
Regie: David Koep. Met: Johnny Depp, Gwyneth Paltrow, Ewan McGregor. 106 minuten, in 39 zalen.

'Pijnlijk onleuk', zo noemt recensent Bor Beekman de nieuwe Johnny Depp film. Depp speelt de gelijknamige hoofdrol Charles Mortdecai: een adellijke, louche kunsthandelaar. Volgens Beekman is hij zowel voor zijn vrouw (Gwyneth Paltrow) als voor de kijker een onuitstaanbare, man. Wanneer er een kunstroof plaatsvindt klopt de geheime dienst bij hem aan. Als zij zijn hulp krijgen, scheldt de koningin zijn uit de pan gerezen belastingschulden kwijt.

The Guardian recensent Peter Bradshaw windt er geen doekjes om: 'The poster is awful. The premise is awful. To be frank, quite a lot about it is awful'.

Mortdecai. Beeld Film still
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden