Biologische zijde staat of valt met een keurmerk

In deze rubriek worden producten met een duurzaamheidsclaim bekeken. Vandaag: biologische zijde

LOETHE OLTHUIS

Prijs: circa 10 procent duurder dan conventionele zijde

Verkrijgbaar: adressen via ecologicaltextiles.nl

Oordeel: * * * *

Het woord 'biologisch' is door de Europese wet beschermd, net als 'organic' en 'Ökologisch'. Ze staan ervoor garant dat een product afkomstig is uit de biologische landbouw.

Dat betekent volgens Milieu Centraal dat er aan de teelt of fok geen gif, kunstmest of gentech te pas komt en dat er waar nodig is gelet op diervriendelijkheid en geneesmiddelengebruik. Duidelijk, als het om graan, groenten, kippen of varkens gaat, maar lastiger bij bijvoorbeeld de teelt van zijderupsen, zoals vorige week beschreven. 'Biologisch' zegt hier voornamelijk iets over de teelt van de moerbeien die de zijderupsen als voer krijgen.

Voor textiel zelf, of het nu plantaardig (katoen, linnen), synthetisch (nylon) of dierlijk (wol) is, zijn wel degelijk duidelijke duurzaamheidsrichtlijnen opgesteld. Zo kan biologische katoen bijvoorbeeld het Organic Exchange-keurmerk of het Global Organic Textile (GOTS)-keurmerk hebben (beide alleen voor natuurlijke stoffen), of het Europees Ecolabel (voor alle textiel). Het OE-keurmerk regelt een schone teelt, GOTS stelt daarnaast eisen aan hulpstoffen (kleurstoffen, chemicaliën) en aan het arbeidsproces. Het Ecolabel staat garant voor schone teelt en verantwoord gebruik van water en hulpstoffen. Bij gangbare textielsoorten als wol, linnen en katoen zijn de eisen duidelijk en gedetailleerd als je biologisch wilt telen. Bij zijde is dat (nog) niet het geval, maar nodig is het wel.

Zo kan zijde zijn 'verstevigd' met schadelijke metalen. Zijde is uitzonderlijk goed en gemakkelijk te verven, maar moet eerst worden ontdaan van het plakkerige speeksel van de zijdeworm. Bovendien wordt veel zijde eerst gebleekt. Bij het schoonmaken, bleken en verven komt enorm veel door chemicaliën vervuild afvalwater vrij: in China en India, de grootste zijdeleveranciers, is hier nauwelijks controle op. Wie kiest voor de diervriendelijkere 'wilde' of 'peace'-zijde staat voor een dilemma. Zulke zijde neemt de verf veel moeilijker op en wordt vaak met agressievere chemicaliën gekleurd. Er is ook mondjesmaat ongebleekte, ongeverfde ruwe zijde te koop.

Hoe zit het nu met de zijde die in Nederland als 'biologisch' wordt verkocht? Als deze afkomstig is van het bedrijf Ecological Textiles, dan gaat het om in China met een GOTS-keurmerk geproduceerde zijde, geverfd in Oostenrijk met in Nederland geproduceerde plantaardige, niet-schadelijke kleurstoffen uit bijvoorbeeld meekrap (rood). Voor dit proces heeft het bedrijf ook een GOTS-certificering, garantie dat het klopt wat ze zeggen. En dat is een opluchting in zijdeland.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden