Biologische landbouw

MOET de overheid teelt en verkoop van onbespoten worteltjes stimuleren, ook als de consument ze niet koopt? Over die vraag breken de Tweede Kamer en landbouwminister Brinkhorst zich nu al weken het hoofd....

Die steun is overigens betrekkelijk. Van de vier miljard gulden die Brinkhorst dit jaar op zijn begroting heeft staan, gaat een schamele dertig miljoen naar boeren die omschakelen op biologische landbouw. Het geld wordt gebruikt als overbruggingskrediet.

Biologische boeren werken zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. In plaats daarvan gebruiken ze natuurlijke middelen, van diermest tot sluipwesp. Een melkveehouder die omschakelt van gewone landbouw naar bioteelt, moet twee jaar wachten voor hij zijn producten met een EKO-keurmerk op de markt mag brengen. EKO-producten zijn duurder dan gewone, in aanschaf voor de consument, maar ook in productie. De boer zit twee jaar met veel hogere kosten, terwijl hij geen extra opbrengst heeft. Daarom vergoedt de overheid nu 65 procent van de inkomstenderving van de boer.

Brinkhorst wil van die subsidie af. Na 2002 gaat de geldkraan dicht, tot verdriet van de Tweede Kamer. Zij wil de subsidieregeling voor de biologische landbouw juist uitbreiden en ook champignontelers, pluimveehouders en varkensboeren laten profiteren. Een deel houdt tevens de mogelijkheid open de subsidieregeling ook na 2002 te laten voortbestaan.

Dat laatste is helemaal tegen de zin van de minister. Hij vindt dat boeren zichzelf moeten kunnen bedruipen. Als de consument geen onbespoten worteltjes wenst aan te schaffen, waarom zou hij dan de productie stimuleren, laat staan subsidiëren?

Het antwoord kan zijn collega Pronk van Milieu hem zo geven. De overheid subsidieert ook schone energie, dubbel glas en minder milieuvervuilende auto's. Op die manier hoopt het rijk de consument warm te laten lopen voor duurdere, maar milieuvriendelijke, producten. Dat zou een minister van Landbouw die lid is van D66, een partij die zich graag met het milieu identificeert, zeker moeten aanspreken.

Los daarvan zijn de problemen waarmee de gangbare landbouw kampt, variërend van varkenspest, BSE tot vervuiling van bodem en water, voldoende reden andere productiemethoden te stimuleren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden