Lezersbrieven

Biologische landbouw is niet efficiënt genoeg om wereldbevolking te voeden

De ingezonden brieven van de krant van donderdag 7 februari.

Biologische boerderij. Beeld null
Biologische boerderij.

Brief van de dag: De moderne landbouw is een zegen

Uit het warrige verhaal van Jan Overesch wordt maar weer eens duidelijk dat de keuze voor biologische landbouw en biologisch voedsel vooral gebaseerd is op emotie en geloof in fabels. Volgens Overesch moeten ik en alle andere Nederlandse consumenten massaal kiezen voor biologisch voedsel, want de bio-boer produceert 'in harmonie met de natuur'.

Afgezien van het feit dat biologisch voedsel voor mij absoluut niet te betalen is, zullen we door de flink lagere opbrengst per hectare in de biologische landbouw (geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen, dan krijg je dat) wereldwijd ook flink wat natuurgebieden moeten inleveren om aan de voedselvraag te voldoen. Is dat goed voor de natuur en bijvoorbeeld het behoud van soorten?

Ik heb als consument inderdaad een keuze. Ik kies voor niet-biologisch voedsel, omdat het efficiënter en goedkoper geproduceerd wordt en omdat landbouw op industriële schaal de enige manier is om de groeiende wereldbevolking te voeden zonder dat we elk beschikbare stukje natuur moeten opofferen aan nieuwe akkers. Ik ben dankbaar voor de uitvinding van kunstmest, bestrijdingsmiddelen en moderne veredelingsmethoden. Zonder die innovaties zou voedsel schaars en duur zijn. De moderne landbouw is echt een zegen.

Dirk Hulst, Delft

Plovdiv

Dat Max Pam een beroep doet op zeer oude herinneringen om Bulgarije te besmeuren valt wellicht onder de vrijheid van de columnist. Maar enig respect voor de feiten mag je ook van hem verwachten.

Dat Pam uitgerekend Plovdiv tot 'de lelijkste stad op deze aardkloot' bestempelt is een gotspe en wekt bange vermoedens dat hij er nooit is geweest of alleen de façades van een buitenwijk als Stolipinovo heeft gezien.

In de historische stad op de heuvels rondom de rivier Maritsa vinden we zowel schitterende bouwwerken uit de tijd van de Bulgaarse nationale renaissance, magnifieke Osmaanse architectuur als een Romeins amfitheater. Zo kan het dat Plovdiv is aangemerkt voor de Unesco Werelderfgoedlijst en in 2019 Culturele Hoofdstad van Europa is.

Al dit moois stond er al in de tijd waaraan Pam refereert. Bulgarije bezit uiteraard ook wat minder fraaie oorden, laten we zeggen Pernik of Stara Zagora. Maar mensen die al zo ver zijn dat ze Pernik van Plovdiv kunnen onderscheiden, trekken doorgaans geen blik aftandse clichés uit het genre 'lelijk Oostblokland' open.

Olaf Tempelman, Vught, oud-correspondent van de Volkskrant in Zuidoost-Europa

Gun Fransen Engels

De scholen in Nederland zijn er om jongeren klaar te maken voor het werkende leven. Kinderen krijgen vakken die hen een vorming geven om klaar te zijn voor de arbeidsmarkt. In de Brief van de Dag 'Leve het school-Frans uit de jaren zestig' staat dat scholen 'hun leerlingen de rijkdom van de Franse taal moeten gunnen'.

Maar waarom zouden wij nog Franse taal aan leerlingen geven? Voor die vijftien woorden op de camping als je een baguette bestellen wilt? Voor die ene zin in Parijs als na twee Bordeaux met uitzicht op de Seine afgerekend dient te worden? Laten we vooral kijken naar het nut van een vak voor de toekomst van leerlingen. Vakken zoals programmeren (het belang van ict wordt alleen maar groter in de huidige maatschappij) en desnoods Spaans of Chinees, beide meer 'wereldtalen' dan het Frans. Om maar niet te spreken van het feit dat de Fransen wellicht eens wat meer Engels op school zouden mogen leren. Franse scholen, gun die rijkdom aan je leerlingen!

Bram Kampschreur, Amersfoort

Maak van Engels keuzevak

Als classica ben ik natuurlijk blij met verplicht dode talen (Grieks/Latijn) op het gymnasium. Daarnaast deel ik de zorg met betrekking tot de levende talen. Zou het niet goed zijn om Frans en/of Duits verplicht te maken en Engels als extra/keuzevak in te voeren? Engels leren de leerlingen toch wel via andere kanalen.

Marie Frietman, Sittard

Jeroen Bijl

Ik las het artikel over de chef de mission bij de Winterspelen, Jeroen Bijl. Een aardig artikel, maar één uitspraak stoorde mij behoorlijk. Jeroen Bijl is opgeleid aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO). Over het gymnastiekleraarschap zei hij: 'Mijn bestaan is dit niet. Leerlingen vogelnestjes laten maken.' Hij wilde dieper.

Dan heb je toch wel een heel beperkt inzicht in het vak van leraar bewegingsonderwijs. Dat valt me toch tegen van een chef de mission van NOC/NSF, zeker als je ook nog eens opgeleid bent aan een ALO.

Frans Kramer, gepensioneerd leraar lichamelijke opvoeding en ex-hoofdredacteur Volley Techno, vakblad voor volleybaltrainers

Kees Broekman

In het artikel 'Het beste ijs komt uit De Lier' mis ik de vermelding dat mijn toenmalige dorpsgenoot uit De Lier, Kees Broekman, als eerste Nederlander Europees kampioen op de schaats werd. Het was op 1 februari 1953. Door de watersnoodramp is dit toen een beetje op de achtergrond geraakt. Kees Broekman heeft jarenlang grote successen behaald, ook olympisch zilver.

Nico Ridder, Amstelveen

Tilburg, Brabant, Nederland

Afgelopen week twee keer de grote advertentie gezien van de 'Tilburg University', een universiteit in Tilburg, Brabant, Nederland, met een advertentie totaal in het Engels. Hou daar toch eens mee op. Doe normaal. Wat een opgeblazen gedoe. 'My quest is to find truth in fiction.' 'Mijn streven is om de waarheid in fictie te vinden'. Doe dat gewoon in het Nederlands (West-Germaanse taal en de moedertaal van de meeste inwoners van Nederland).

Cor de Jong, Barendrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden