'Biologiestudent heeft wiskunde-b nodig'

Om biologie te studeren is officieel alleen wiskunde-a nodig, maar studenten die niet ook wiskunde-b hebben gedaan, zijn ernstig in het nadeel bij het volgen van statistische en biomathematische vakken....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

De commissie adviseert de opleidingen aan het begin van het eerste jaar ruimte vrij te maken voor bijscholing. Ook zou er in het eerste jaar meer aandacht moeten worden besteed aan natuurkunde, dat alleen aan de Landbouwuniversiteit Wageningen nog een verplicht vak is.

De visitatiecommissie bezocht de zeven universitaire opleidingen biologie, twee opleidingen medische biologie, milieuwetenschappen van de Vrije Universiteit, en milieubiologie en fundamentele biomedische wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Veel verschil is er niet tussen de opleidingen biologie, meent de commissie. Ze zijn allemaal van behoorlijke kwaliteit.

Zeven jaar geleden werden de biologie-opleidingen ook al beoordeeld. De visitatiecommissie vindt dat de aanbevelingen van destijds goed zijn nagevolgd.

Ze prijst de samenwerking tussen de verschillende opleidingen, ook al gaat die weer niet zo ver dat de roosters op elkaar zijn afgestemd. Daardoor is het voor studenten moeilijk om buiten hun eigen universiteit één of meerdere onderdelen te volgen.

Op papier is biologie in vier jaar te doen, maar slechts een op de tien studenten haalt het binnen die tijd. Vertraging ontstaat vaak al in het propedeusejaar, dat aan de meeste universiteiten als zwaar wordt ervaren.

Studenten aan de Universiteit Utrecht scoren het laagst, die aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Katholieke Universiteit Nijmegen doorlopen hun propedeusejaar het snelst. Maar overal ronden de meeste studenten hun propedeuse pas af in de eerste helft van het tweede studiejaar.

Behalve over de 'gewone' opleidingen biologie boog de commissie zich ook over varianten als medische biologie en milieuwetenschappen. Aan sommige universiteiten zijn dat zelfstandige opleidingen, aan andere afstudeerrichtingen.

Zo bieden beide Amsterdamse universiteiten medische biologie aan als aparte opleiding, met een eigen propedeuse, terwijl de universiteiten in Groningen, Nijmegen en Leiden er een afstudeerrichting binnen biologie van hebben gemaakt.

De commissie is niet positief over zelfstandige opleidingen medische biologie: zij noemt de propedeuse te versnipperd en vindt het jammer dat studenten zich al in hun eerste jaar beperken tot een deelaspect van de studie biologie.

Universiteiten lopen bovendien het risico dat medische biologie studenten wegzuigt bij de reguliere opleiding. Aan de Universiteit van Amsterdam is dat het geval. Medische biologie heeft verder het nadeel dat de studie vaak tweede keus is voor studenten die bij (dier)geneeskunde zijn uitgeloot. Zij zijn niet altijd even gemotiveerd, vooral niet voor de sterk biologische vakken, die het verst afstaan van een medische opleiding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden