Biograaf ontdekt roman van Dumas

De 19de-eeuwse Franse schrijver Alexandre Dumas, auteur van klassiekers als De drie musketiers en De Graaf van Monte-Cristo, blijkt een tot dusver onbekende roman van ruim negenhonderd pagina's te hebben geschreven....

Van onze correspondent Fokke Obbema

De roman, getiteld Le Chevalier de Sainte-Hermine is ontdekt door de Dumas-specialist Claude Schopp. Eerder vond hij al brieven en reisverslagen van de veelschrijver Dumas, terwijl een andere kenner eens een toneelstuk vond. Maar de vondst van een vuistdikke roman is een unicum. Het boek vult een leemte in het oeuvre van Dumas, want het vormt het derde deel van een trilogie.

De biograaf Schopp vond de roman in de archieven van de Bibliothéque Nationale de France. Destijds werd de roman als feuilleton gepubliceerd in een obscure krant. Op het moment dat Schopp zijn vondst deed, dacht hij 'een kwartier lang de hele wereld te bezitten', zo verklaarde hij dinsdag in Le Figaro. De roman is vrijwel compleet, alleen de slotregels van het laatste hoofdstuk ontbreken. Schopp heeft die, op basis van de voorgaande negenhonderd pagina's, zelf bedacht en ze cursief aan de tekst van Dumas toegevoegd.

De Dumas-kenner heeft volgens diens uitgever 'titanenarbeid' verricht om de roman 'coherent' te krijgen; de feuilletons wemelden van de verkeerde persoons- en plaatsverwijzingen. Bovendien maakte Dumas er in zijn laatste levensjaar vaak een potje van, en kende hij verschillende identiteiten aan eenzelfde personage toe. Niettemin valt de roman volgens Schopp te kwalificeren als 'de grote Dumas, zoals we die kennen van De Graaf van Monte-Cristo'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden