Biobrandstof in Nederland in de knel door milieubeweging

Nederlandse bedrijven die pionieren met groene biomassa dreigen failliet te gaan of met hun kennis naar het buitenland te verdwijnen. Dat komt doordat de milieubeweging tegenstander is van biomassa, en de politiek aarzelt. Dit zegt prof. dr. André Faaij, wetenschappelijk directeur van de Energy Academy in Groningen en al jaren pleitbezorger van duurzame energie uit planten en bomen.

De biomassacentrale in Moerdijk. Beeld anp
De biomassacentrale in Moerdijk.Beeld anp

Biomassa is veruit de belangrijkste bron van duurzame energie in Nederland en zal dat de komende tien jaar ook blijven. Ze levert bijna vier keer zo veel duurzame energie als windmolens. 'Maar het debat erover is vergiftigd en er gebeurt niets meer. Voor Nederland dreigt alweer een gemiste kans, net als in de windmolenindustrie, waar we ook ooit voorop liepen', aldus Faaij.

Voor een belangrijke bron van duurzame energie heeft biomassa weinig vrienden. De bedrijfstak die de techniek ontwikkelt is relatief klein. Een van de actieve pleitbezorgers is energiemaatschappij RWE, die haar kolencentrales met bijgestookte biomassa groener probeert te maken. Geharde verdedigers van de techniek zitten in de wetenschap. Behalve Faaijs instituut is ook Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) openlijk lobbyist.

Inzet van méér biomassa is nodig om de uitstoot van broeikasgas in het gewenste tempo te verminderen, stellen zij. Nu al komt driekwart van de hernieuwbare energie in Nederland uit biomassa. Dat gebeurt via elektriciteit en warmte uit afvalverbrandingsinstallaties en het meestoken van houtsnippers in elektriciteitscentrales.

Energieakkoord

De veelbesproken windmolens op land en zee zijn nu goed voor bijna 20 procent, en zonnestraling, waterkracht, bodemenergie en buitenluchtwarmte leveren samen 9 procent van het groene aandeel. Als alle afspraken in het energieakkoord worden nagekomen, levert biomassa in 2023 nog steeds de helft van de hernieuwbare energie, die dan 16 procent van het Nederlands energiegebruik zal bedragen.

In de energiescenario's die vooruit kijken naar 2050 is biomassa een steunpilaar die misschien wel een kwart of eenderde van de totale energievoorziening moet leveren, inclusief als brandstof voor verkeer dat niet elektrisch kan en als grondstof voor de petrochemische industrie.

Productie van biomassa is vaak niet duurzaam, betogen onder andere Greenpeace, Natuur & Milieu, International Union for the Conservation of Nature (IUCN) en het Wereld Natuur Fonds. Want, stellen zij: het gebruik van bomen en planten voor energie concurreert met landbouw, verdringt de inzet van hout voor nuttige toepassingen, leidt tot hogere voedselprijzen en beschadigt de bossen. Bovendien houdt een lichte 'vergroening' van kolencentrales met biomassa die ongewenste energiebron in stand.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden