Binti weet heel goed wanneer ze te veel is

Dag in Dag uit heeft een gorilla geadopteerd. Binti woont samen met Cindy, Dafina en Ivo in de Amsterdamse dierentuin Artis....

'Ivo blijft verliefd op Dafina. En de meiden hebben meer ruzie dan anders', antwoordt verzorger Yvonne op de vraag of er nieuws is. Ivo is de baas, maar hoe verhouden de vrouwtjes zich tot elkaar? Dafina is weer gedekt, Cindy is erg op zichzelf. En Binti? Binti hangt rond in de buurt van Dafina en Ivo, die voor haar was voorbestemd. Artis hoopt dat hij bij haar een jong verwekt.

Dat loopt voorlopig anders. Dafina en Ivo hebben iets samen. Donderdagochtend doen ze een soort paringsdanjes in de lentezon. Ivo zit op een hoog punt in het gorillaperk, de vrouwtjes op hun favoriete plek: bij de doorgang naar binnen. Zodra Ivo zich in hun richting begeeft, maken Binti en Cindy zich uit de voeten.

Dafina niet, ze komt overeind, op vier poten, en staat oog in oog met Ivo. Ze bewegen, maar draaien mee en zorgen dat ze elkaar blijven aankijken. Na een poosje is de spanning weg; de twee gaan zij aan zij zitten. Ivo kijkt schuin naar Dafina. Op dat moment komt Binti weer hun kant op, maar ze voelt dat ze stoort en maakt rechtsomkeert. 'Wat zit die er zielig bij', zegt een meisje over Cindy, die verderop met haar armen over elkaar zit.

Alles goed en wel, er moet ook gegeten worden. Ivo's aandacht verslapt en hij pakt wat groenten. Dafina klimt ondertussen op een grote steen; net een standbeeld. Hoewel Ivo haar heus wel ziet, is zijn interesse nu even weg.

Hij maakt indruk op bezoekers. Geregeld is te horen: 'Wat is hij gespierd!' of 'Wat heeft ie dikke billen, die gorilla'. Een deel van het publiek vraagt zich af of hij het wel fijn heeft. 'Die verveelt zich ook dood', zegt een meneer. 'Ach, zit ie daar in dat aquarium', zegt een vrouw.

Maar Ivo doet van alles. Pas is een boom uit het perk gezaagd, vertelt Yvonne. Ivo was ermee gaan slepen en toen moest de boom weg. Stel je voor wat er gebeurt als hij hem rechtop tegen het glas zet. De verzorgers moeten overal op bedacht zijn. Yvonne: 'Dat is de opdracht als je met zulke intelligente beesten werkt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden