Binti de pestkop wil geen gepulk aan haar oor

Stilte voor de storm. Het is donderdag, kwart voor tien en vanwege de combinatie voorjaarsvakantie en lentezon staan er nu al veel bezoekers bij de kassa....

Dafina draagt een blauw doekje op haar hoofd. Ze ziet eruit als een bokser die in de hoek van de ring wordt verzorgd. Knap dat het ding blijft zitten. Ook Ivo heeft een doek, een zwart-witte, die hij met zich meesleept aan zijn rechterachterpoot. Klemt hij hem tussen zijn tenen? Voordat hij gaat zitten, spreidt hij de doek uit op de grond.

De gorilla's krijgen de lappen in het kader van 'gedragsverrijking'. Met andere woorden: om ze bezig te houden. Dat lukt aardig vandaag.

Ivo wil na het ontbijt naar binnen. Terwijl hij dat probeert - het lukt niet, want de toegang is dicht - laat hij zijn doek los. Binti komt langszij en pikt hem in, ze drapeert hem even over haar kop. Daarna propt ze hem tussen een pluk verdord hout en gaat op het bergje zitten eten.

Er komen meer en meer bezoekers. Dafina zit het dichtst bij het glas. 'Hij heeft iets op zijn hoofd', zegt een meisje. De familie blijft even staan kijken. 'Die apen zijn niet echt spektakel', zegt de moeder. Als ze weglopen, peutert Dafina in haar neus. Ze haalt het blauwe lapje van haar hoofd en legt het er opnieuw op.

Binti komt kijken. Ze gaat naast Dafina tegen de muur zitten. Die pulkt aan Binti's oor, maar daar moet ze niets van hebben, dat maakt ze duidelijk met een vriendelijke, happende beweging. Ineens pakt ze het doekje van Dafina's hoofd, ze ruikt en trekt eraan. Dafina pakt het terug om het weer op zijn plek te leggen. Pestkop Binti trekt het er een tweede keer af en gooit het voor zich op de grond. Dafina blijft kalm.

De kinderstemmen zwellen aan. De apen kijken op als er iemand aankomt. 'Wij zijn niet bang voor de gorilla's', zegt een meisje. Het vaakst gehoorde commentaar: 'Ze zitten lekker in het zonnetje.'

Het wordt een lange dag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden