Politiek blog

#binnenskamers: Wilders versus Pechtold bij EenVandaag

#binnenskamers brengt u de laatste nieuwtjes, de nieuwste inzichten en scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie. Hier vindt u gedurende de dag de laatste updates.

null Beeld ANP/Bewerking De Volkskrant
Beeld ANP/Bewerking De Volkskrant

Blij met je vijand
18.05 uur - Joost de Vries (@devriesjoost)

Niets fijner voor een politicus in campagnetijd dan een vijand. En dan liefst eentje die net als jij goed scoort in de peilingen. Bevindt er zich ergens aan de overkant van het spectrum ook maar iets dat lijkt op een tegenpool: zoek het op, val het aan.

Alexander Pechtold en Geert Wilders zullen daarom snel hebben gehapt toen de redactie van EenVandaag aanklopte met de vraag: willen jullie een hele uitzending lang met elkaar in debat? Het is win/win. De partijleiders kunnen met elkaar de strijd aangaan en tegelijkertijd bij andere partijen kiezers wegkapen.

Ze vissen namelijk in volstrekt verschillende vijvers. De PVV mikt op de ontevreden burger die genoeg heeft van immigranten, van geld naar Griekenland, van bezuinigingen op zorg. Het is één groot nee tegen het kabinet. D66 profileert zich juist als partij die het kabinet bijstuurt en aanjaagt: méér hervormen, meer Europa, nóg duurzamer, nóg progressiever. Het is hakken in het zand versus volle bak vooruit. Hang naar Hollands verleden versus dromen over een internationale toekomst.

Partijleiders Wilders en Pechtold in debat in de Tweede Kamer. Beeld anp
Partijleiders Wilders en Pechtold in debat in de Tweede Kamer.Beeld anp

Omdat daar nauwelijks overlap tussen zit, wordt de kijker automatisch in de armen van de een óf de ander gedreven. Kom bij ons als je Nederland niet wil laten verkwanselen door deze eurofiel, zal Wilders tegen de kiezer zeggen. Nee, kies ons, zodat deze xenofoob niet nog meer invloed krijgt, is het weerwoord van Pechtold.

Zo zwart-wit is het niet, want er zijn nog twee handen vol partijen die meedingen naar Eerste Kamerzetels. Maar die andere partijen gaan niet op kop in de peilingen. Die kunnen niet, zoals PVV en D66 dat wel kunnen, tegen de kiezer zeggen: sluit je aan bij de winnaar en zet je af tegen het grootste gevaar.

Vandaar dat D66-Kamerlid Kees Verhoeven onlangs verheugd twitterde over de loting van het NOS-debat, de avond voor de verkiezingen: wederom Pechtold versus Wilders en ook nog Pechtold versus Roemer. De D66-voorman mag het live op televisie opnemen tegen de twee partijen die het verst van hem afstaan. Onderwijl gooit hij zijn hengel uit naar de kiezers van de partijen die vanaf de zijlijn moeten toekijken.

De geplande botsing bij EenVandaag is tevens zoete wraak van de redactie. Coalitieleiders Rutte en Samsom bedankten voor het debat (zie #binnenskamers van 5 februari). Ze vonden drie optredens wel genoeg (RTL, Pauw en NOS). Prima, heeft de redactie gedacht, dan mogen Wilders en Pechtold hen de kaas van het brood eten. Twee dagen eerder krijgen ook Buma en Roemer het podium van EenVandaag.

Provinciale verkiezingen voor de Eerste Kamer?

Op 18 maart zijn de verkiezingen voor de provinciale staten. Die gaan dit keer overal over en de debatten worden vooral gevoerd door landelijke politici op wie u niet kunt stemmen.

Lees de uitleg van politiek verslaggever Remco Meijer.

Pechtold versus Wilders in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Pechtold versus Wilders in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Eerder in #binnenskamers
23 februari
· Het eerste tv-debat, een kijkwijzer

20 februari
· De nieuwe politieke tweedeling volgens Segers & Van Raak
· Jaloers op vernieuwd perscentrum

17 februari
· Ouderwetse demonstratie op digitaal Malieveld

11 februari
· Polderkunst gered van de mestvaalt
· De frisse ideeën van Denk
· Onder ede verschijnen bij de Fyra-enquête? Huur een trainer

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden