Politiek blog

#binnenskamers: wie is deze man?

#binnenskamers brengt u de laatste nieuwtjes, de nieuwste inzichten en scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie. Hier vindt u gedurende de dag de laatste updates.

null Beeld ANP/Bewerking de Volkskrant
Beeld ANP/Bewerking de Volkskrant

Het mysterie Rutte gemystificeerd
18.03 uur - Joost de Vries (@devriesjoost)

Jort Kelder behoort tot de vrienden van Mark Rutte. Tot dusverre het saillantste detail uit de zeer beperkte informatie die bekend is over Ruttes privéleven. De politicus Rutte kennen we, de persoon Rutte is een mysterie.

Daarin brengt ook het laatste campagnefilmpje van de VVD geen verschil. Deze 'minidocu' met de titel 'To Do' volgt de premier tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden. Het woord documentaire is geheel misplaatst. Dit is niet de werkelijkheid, dit is film. Het spotje is in één woord: gelikt.

De premier is gedurende tien minuten steeds onderweg. Gezeten op de achterbank van een donkere auto rijdt hij door de nacht, het gelaat slechts verlicht door de lichten van de stad. Of hij loopt over het Binnenhof, een hand in de lucht, een duim naar een voorbijganger, een lach op het gezicht. Een overleg in het Torentje, nog even de laatste hand leggen aan de voorbereidingen voor een persconferentie. 'We hebben weinig tijd, we moeten tempo houden', zegt hij terwijl hij met de kijker door een tunnel rijdt. Een gladde beat onderstreept de vaart: altijd verder.

Premier Rutte tijdens een persconferentie in Nieuwspoort. Beeld ANP
Premier Rutte tijdens een persconferentie in Nieuwspoort.Beeld ANP

Heel even is er rust, als hij een moment halt houdt in het Torentje. Er klinkt pianomuziek. We zien een foto en brief van Angela Merkel. Een stapel boeken op zijn bureau, het bovenste exemplaar: The Brilliant Art of Peace. Hij bladert door paperassen.

Dan gaat de rit weer verder. Langs een debat in de Tweede Kamer, langs een gesprek met VVD-collega's, langs Brussel voor crisisoverleg met Europese collega's. Asfalt schiet voorbij, grote glimmende gebouwen, een vliegtuig in de nacht.

Wie is deze man? We moeten het doen met de subtiele suggestie van een privéleven. Hij geniet van muziek, zegt hij. En vakantie met vrienden vindt hij 'erg gaaf'. 'Gewoon weg zijn.' Dat kan bij zijn familie en vrienden want die staan 'helemaal los van de politiek'. Ze zijn er niet in geïnteresseerd. 'Dat maakt het wel makkelijk.'

Hij kan boos worden, zegt hij. 'Ik kan weleens een onredelijke aanval hebben, maar dat maak ik altijd meteen goed.' Dat is nooit handig, zegt hij erbij. Maar dat is het wel. Gespeelde woede is een uitstekend instrument aan de onderhandelingstafel. Het is bekend dat de premier die kunst beheerst.

Wanneer zien we de echte Rutte? Misschien wel wanneer hij zegt: 'Ik vind het ontzettend belangrijk om niet te veel te gaan hechten aan geld of aan status.' Op exorbitant gedrag is hij nog nooit betrapt.

De video is een campagnespot van de VVD. Een korte versie ervan zal te zien zijn op de publieke kanalen in de zendtijd voor politieke partijen. Een aftiteling ontbreekt. Het zou gemaakt zijn door filmmakers met een 'VPRO-achtergrond', zei Rutte vrijdag op de bank bij Jinek. Types die niet per se met de VVD willen worden geassocieerd, vandaar.

Ook al zo mysterieus.

Eerder in #binnenskamers
28 februari
· Bij Rutte is iedereen welkom

27 februari
· Enter Underwood, exit Verheijen

25 februari
· SGP is eigenlijk heel grote partij
· De intermenselijke verhoudingen

24 februari
· Wilders versus Pechtold bij EenVandaag

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden