Politiek blog

#binnenskamers: welles-nietes

#binnenskamers brengt u de laatste nieuwtjes, de nieuwste inzichten en scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie. Hier vindt u gedurende de dag de laatste updates.

Beeld ANP/Bewerking de Volkskrant

Minister hakt knoop door: geen debat
Update 20.00 uur - Joost de Vries (@devriesjoost)

Het welles-nietes tussen oppositie en coalitie is beslist door de minister zelf. Het lukt zijn ambtenaren niet vanavond nog antwoord te geven op de ruim honderd vragen van de Kamer. Hij heeft de antwoorden wel aanstaande maandag voor uiterlijk 17.00 uur. Een extra regeling van werkzaamheden is dus ook niet nodig.

Onderwijl gaat hij dit weekeinde nog eens zoeken naar 'het bonnetje', het afschrift van de schikkingsdeal tussen toenmalig officier van justitie Fred Teeven en drugsbaron Cees H. Nieuwsuur wist gister tot op de cent precies te melden om welk bedrag het ging bij die deal in 2001. Ruim 4,7 miljoen gulden, bijna vier keer zoveel als de 1,25 miljoen die Opstelten vorig jaar noemde in de Kamer.

De minister krijgt dus een paar dagen extra om zich voor te bereiden, tot tevredenheid van de oppositie. Ook de Kamer wil zich gedegen inlezen om een herhaling van het debat van een jaar geleden te voorkomen. Maandag meer.

Zo snel mogelijk opheldering! Maar niet vandaag
15.35 uur - Joost de Vries (@devriesjoost)

De Tweede Kamer is vanmiddag bijeen voor de regeling van werkzaamheden. Aan de orde is de kwestie Opstelten, Teeven en het drugsgeld van Cees H. Gisteravond heeft Nieuwsuur onthuld dat minister Opstelten vorig jaar de Kamer ten onrechte voorhield dat H. in 2001 1,25 miljoen gulden kreeg van toenmalig officier van justitie Teeven. Volgens Nieuwsuur was het in werkelijkheid 4,7 miljoen. De vraag is nu: wanneer gaat de Kamer hierover met Opstelten in debat? Zo snel mogelijk, zou je denken. Opheldering! Nu! Liefst vandaag nog.

Maar nee. De oppositie wil tijd om zich voor te bereiden. 'Liever een goed debat volgende week dan een rommelig debat vanavond', stelt D66-Kamerlid Gerard Schouw.

Maar ho. Laten we het debat wél vanavond voeren, stelt Halbe Zijlstra namens de VVD. Want Kamerlid Louis Bontes (ex-PVV) zegt zojuist dat de vertrouwensvraag boven de markt hangt. In zo'n geval laat je een bewindspersoon niet onnodig lang bungelen, maar adresseer je de kwestie zo snel mogelijk.

Maar ja. Zo heet wordt de soep ook weer niet gegeten, zegt Bontes. Natuurlijk zweeft de vertrouwensvraag in de lucht. 'Een kind kan dat zien.' Maar dat wil niet zeggen dat hij die motie van wantrouwen al op zak heeft.

En daar staan de oppositieleden al weer bij de microfoons. Het debat moet geen herhaling worden van vorig jaar, stellen ze. Toen liet Opstelten na 5,5 uur debat de Kamer moegestreden en ontevreden achter. Hij stuurde nog een briefje na: de precieze details van de deal met H. zijn in de loop der jaren verloren geraakt. Helaas. Het zij zo.

Tot gisteren dus.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten.Beeld anp

Deal met Cees H.

Een geheimzinnige miljoenendeal met een crimineel, bewindslieden die elkaar uit de wind houden en een zoektocht naar een verdwenen bonnetje: hoe zat het ook alweer?

Lees hier een drama in vier bedrijven.

Waarom vandaag dit welles-nietes? Alle partijen zullen het ontkennen (of de ander ervan betichten), maar de provinciale verkiezingen van 18 maart spelen een rol.

De coalitie, en dan met name de VVD, wil de kwestie zo snel mogelijk achter de rug hebben. Niets schadelijker in campagnetijd dan 'gedoe'. Bijkomstig voordeel van vanavond: de partijprominenten kruisen de degens in het RTL-verkiezingsdebat en leiden zo de aandacht af van het Opsteltendebat in de Kamer.

Voor de oppositie geldt: laat de coalitie nog maar een paar dagen zweten. In de tussentijd kan extra bewijs opduiken dat Opstelten het leven nog zuurder maakt en kunnen nog meer kiezers bij de regeringspartijen weglopen.

Hoe nu verder? Later deze middag komt de Tweede Kamer weer bijeen voor een nieuwe regeling van werkzaamheden. Tegen die tijd zou er een eerste schriftelijke reactie van Opstelten moeten zijn. De vraag is dan: zijn de antwoorden van de minister van voldoende kwaliteit of krijgt hij tot maandag om een betere brief te schrijven?

De VVD zal betogen dat de minister 'ordentelijk' heeft geantwoord en dat het debat vanavond nog moet worden gevoerd. De oppositie heeft ongetwijfeld nog tal van vragen en zal pleiten voor een debat volgende week. Verwacht dus tegen het eind van de middag een tweede ronde welles-nietes.

Wordt vervolgd.

Twijfel over Opstelten

Drie jaar lang wist de 'minister van Bravoure' zich moeiteloos te hand-haven in de Kamer. Maar nu raakt hij steeds vaker zijn grip op de zaken kwijt. Het lot van Ivo Opstelten is in handen van de VVD (+).

Eerder in #binnenskamers
4 maart
· Déjà vu van een strandpartij
· Op reis met De Speld
· Bejaarde Kamer krijgt tandjes

3 maart
· Ook een senator is weleens ijdel
· Parlement weet alles maar mag niets zeggen
· Communist met een grote bek

2 maart
· Het mysterie Rutte gemystificeerd

28 februari
· Bij Rutte is iedereen welkom

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden