Politiek blog

#binnenskamers: VVD en PvdA slopen uw pensioen. Wie zegt dat?

#binnenskamers brengt u de laatste nieuwtjes, de nieuwste inzichten en scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie. Hier vindt u gedurende de dag de laatste updates.

Beeld ANP/Bewerking de Volkskrant

De petten van Martin van Rooijen
15.14 uur - Gijs Herderscheê (@vkgijs)

'VVD en PvdA slopen uw pensioen. Met hulp van D66.' Dag in, dag uit is de reclameboodschap in de aanloop naar de verkiezingen op de radio te horen. Maar van wie is de boodschap afkomstig?

De site waarnaar verwezen wordt, www.loonvoorlater.nl, poogt duidelijk te maken dat zes partijen niet deugen: VVD, PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP. Vijf partijen deugen wel: SP, PVV, CDA, 50-plus, Partij voor de Dieren.

De zes partijen die niet deugen, steunden de verandering van de spelregels voor pensioenfondsen, de vijf andere waren tegen. Maar nog steeds is niet duidelijk wie de gekleurde informatie via de spotjes en site de wereld in slingert.

Wat zoekwerk levert op dat het de Koepel van Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden, KNVG, is. Ze worden geadviseerd door Ton Verlind, ooit bekend als journalist van tv-rubriek Brandpunt. 'Gepensioneerden voelen zich niet gehoord in de politiek en in de media. Dus kozen ze voor deze onorthodoxe manier', zegt Verlind.

Oud-staatssecretaris en voormalig voorzitter van de KNVB Martin van Rooijen is voorzitter van de KNVG én na Jan Nagel nummer twee op de kieslijst van 50-Plus voor de Eerste Kamer. 'Dat is toeval', zegt hij over de dubbelfunctie. 'In het najaar, toen het parlement over het FTK (de pensioenspelregels, red) besloot, was dat de druppel die de emmer deed overlopen. Toen is besloten tot deze actie. Eind januari belde Jan Nagel, de lijstrekker van 50-Plus voor de Eerste Kamer met de vraag of ik nummer twee op de lijst wilde zijn. Dat ben ik geworden maar dat staat los van deze actie.'

De spotjes, die volgens Van Rooijen in de veertien dagen voor de verkiezingen zo'n vijftig keer - drie keer per dag - worden uitgezonden, kosten tienduizend euro exclusief btw. 'Dat wordt betaald door de KNVG', zegt Van Rooijen. Hij werpt de suggestie verre van zich dat de KNVG met de site en radiospotjes tot een mantelorganisatie van 50-Plus wordt. 'Welnee joh. We geven geen stemadvies. Op de site wordt informatie gegeven over de manier waarop ons pensioenstelsel gesloopt wordt. Wij komen op voor drie miljoen gepensioneerden én voor het pensioen van de jongere generaties.'

Liane den Haan, directeur van ouderenorganisatie Anbo, moet er niets van hebben, van de actie van de KNVG. 'Wij komen op voor huidige en toekomstige senioren. Wij willen in gesprek zijn en blijven met alle politieke partijen. Ik vind die spotjes echt belachelijk.' Van Rooijen: 'De Anbo is een algemene belangenclub. Wij komen op voor pensioenen.'

Martin van Rooijen Beeld anp
Stilstaand beeld uit Youtube-spotje 'Kom in actie tegen de sloop van je pensioen'. Beeld videostill

Eerder in #binnenskamers
10 maart
· GroenLinks heeft nieuwe partijleider

5 maart
· Minister hakt knoop door: geen debat
· Zo snel mogelijk opheldering! Maar niet vandaag

4 maart
· Déjà vu van een strandpartij
· Op reis met De Speld
· Bejaarde Kamer krijgt tandjes

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden