Politiek blog

#binnenskamers: Van Miltenburg laat vaker verstek gaan dan voorgangers

#binnenskamers brengt u de laatste nieuwtjes, de nieuwste inzichten en scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie.

null Beeld ANP/Bewerking de Volkskrant
Beeld ANP/Bewerking de Volkskrant

De cijfers van Anouchka van Miltenburg
17.35 uur - Gijs Herderscheê (@vkgijs)

We hebben er allemaal mee te maken, met het 'meten is weten-idee'. Bij elk functioneringsgesprek duikt het op: wat heb je de afgelopen tijd gedaan?

Zo kunnen we ook naar de voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, kijken. Hoeveel debatten zit zij voor? Dan gaat het om debatten in de grote zaal. Dat zijn de enige die de voorzitter zelf hoeft te leiden.
'Datagraver' Stephan Okhuijsen en journalist Jaap Meijers zochten het uit en publiceerden het op hun site nieuwsbladdestand.nl.

Conclusie: Van Miltenburg laat het vaak afweten. Zij zit iets meer dan de helft van de vergaderingen voor (55 procent). Dat is veel minder dan haar voorgangers. Gerdi Verbeet (PvdA), voorzitter van december 2006 tot september 2012 en Frans Weisglas (VVD, mei 2002 - december 2006) zaten beiden 68 procent van de vergaderingen voor.

Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA, mei 1998 - mei 2002) deed 77 procent van de vergaderingen zelf en Piet Bukman (CDA, december 1996 - mei 1998) 73 procent. Van Wim Deetman (CDA, september 1989 - december 1996) turfde Meijers alleen diens laatste 194 vergaderingen. Daarvan zat Deetman driekwart (CDA, 77 procent) zelf voor.

Sinds haar verkiezing in september 2012 zat Van Miltenburg 160 vergaderingen voor en ze liet zich 130 keer vervangen, meldt Datagraver. Het vaakst werd haar afwezigheid opgevangen door Khadija Arib (PvdA, 40 keer) en Martin Bosma (PVV, 36 keer).

Arib is daarmee volgens Meijers op weg om Frans Weisglas in te halen; Weisglas leidde als vervanger van Van Nieuwenhoven 59 van de 400 vergaderingen. Saillant is dat Van Miltenburg bij de verkiezing van de Tweede Kamervoorzitter Arib versloeg.

(Tekst loopt door onder grafiek)

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (links) in de gangen van het Tweede Kamergebouw. Beeld anp
Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (links) in de gangen van het Tweede Kamergebouw.Beeld anp
Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet in april 2012. Beeld anp
Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet in april 2012.Beeld anp
null Beeld nieuwsbladdestand.nl
Beeld nieuwsbladdestand.nl

Als de Kamervoorzitter plenaire vergaderingen niet zelf voorzit, betekent dat niet dat hij of zij niet aan het werk is. De voorzitter heeft ook een representatieve functie en ontvangt bijvoorbeeld buitenlandse gasten van de Tweede Kamer. Van Miltenburg staat in de handelingen dan ook vaak genoteerd als wel aanwezig, ook op dagen dat ze zich laat vervangen. Om die activiteiten ook publiek te maken, heeft Van Miltenburg een nieuwsbrief ingesteld. Elke week meldt de Tweede Kamer aan het journaille een selectie uit de activiteiten van de voorzitter.

De woordvoerder van Van Miltenburg nuanceert het werk van Meijers. 'Het aantal vergaderingen is geturfd, niet hoe lang ze duren. Als bijvoorbeeld Bosma acht zogenoemde vao's (voortgezette algemene overleggen, red.), voorzit, die ieder zo'n twintig minuten duren, dan telt dat als acht debatten. Terwijl een jihad-debat, dat Van Miltenburg voorzat, uren duurde.'

De woordvoerder benadrukt dat Van Miltenburg voorzitten als hoofdtaak ziet. Maar er zijn ook aanpalende activiteiten. Natuurlijk de representatie: ontvangsten, bezoeken, bijeenkomsten, herdenkingen en werkbezoeken. Die werkbezoeken heeft Van Miltenburg overigens zelf ingesteld. Haar voorgangers deden die niet.

Ook is de vergaderdruk in de afgelopen jaren steeds groter geworden, laat haar woordvoerder weten. 'Zo is er in 2014 een grootschalige reorganisatie ingezet, heeft de Algemene Bestuursdienst onderzoek gedaan naar het functioneren en de organisatie en is het Regelement van Orde aangepast. Ook de frequentie van de presidiumvergaderingen, die de voorzitter eveneens voorzit, is opgelopen. In ieder geval iedere twee weken, soms wekelijks. In de weken dat er geen presidiumvergadering is, zit de voorzitter vaak de commissie voor de werkwijze voor.'

Kamervoorzitter van Miltenburg (rechts) plant nieuwe bloemen tussen het oude en het nieuwe gebouw van de Tweede Kamer. De actie vindt plaats in het kader van de Nationale Tuinweek. Beeld anp
Kamervoorzitter van Miltenburg (rechts) plant nieuwe bloemen tussen het oude en het nieuwe gebouw van de Tweede Kamer. De actie vindt plaats in het kader van de Nationale Tuinweek.Beeld anp

Eerder in #binnenskamers
8 april
· Nooit meer tekenen als Kamerlid

1 april
· De paaseieren van Van der Steur

31 maart
· Nieuwe Kamerleden op de ijsschots

25 maart
· Houwers zal niet de laatste zetelrover zijn

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden