Politiek blog

#binnenskamers: Ton Elias, bent u echt?

#binnenskamers brengt u de laatste nieuwtjes, de nieuwste inzichten en scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie. Hier vindt u gedurende de dag de laatste updates.

Beeld De Volkskrant

Tim Snel bestaat niet, Ton Elias wel?
16.54 uur - Ariejan Korteweg (@AriejanKorteweg)

Acteur Joris Smit speelt de politicus Tim Snel niet alleen in de tv-serie De Fractie, hij vertolkt de rol ook als de camera niet draait. Als @VPNtim geeft hij op Twitter allerhande politiek commentaar. Net als in de serie loopt op Twitter fictie en werkelijkheid door elkaar: Snel reageert net zo gemakkelijk op de poging het NOS Journaal te kapen als op het wijze advies dat hij kreeg van Marise, zijn partijleider in De Fractie. Schieten uit de heup - het is precies waar ook echte politici twitter voor gebruiken.

Die vermenging van echt en schijn wordt niet door iedereen gewaardeerd. 'Elke keer als je denkt dat IS de grens in absolute wreedheid heeft bereikt, blijkt het nog erger te kunnen', twitterde Snel alias Smit vandaag. Het kwam hem op een venijnige ractie van Ton Elias te staan, echt Kamerlid voor de VVD en bovendien woordvoerder mediabeleid voor zijn partij. 'Wansmaak. Neppoliticus wil aandacht voor TV-serie; maar dat kán niet zo.'

Een echte politicus die een neppoliticus kapittelt over een tweet; het maakt de verwarring er niet minder om. Snel reageert in stijl: hij stelt de echtheid van Elias ter discussie. Vilein: 'Wat doet u eigenlijk? Ik bedoel behalve twitteren?' En in een volgende tweet: 'Nu vraag ik me al enige tijd af @TonElias: bent u echt?'

De VVD'er doet er daarna wijselijk het zwijgen toe. Snel doet per slot niet meer dan al die andere avatars op internet. Enig verschil: de zijne lijkt verdacht veel op een politieke partij.

VVD'er Ton Elias in de Tweede Kamer. Beeld ANP

Eric en Wilma móeten elkaar wel de tent uitvechten
14.01 uur - Robert Giebels (@RobertGiebels)

Julie hebben ruzie, hè? Eric? Wilma? Toch? Heel erg, hè? Zeg nou, zeg nou!

SP, D66, CDA, ChristenUnie weten het zeker: Wilma Mansveld en Eric Wiebes, die twee staatssecretarissen zijn zo verschillend, die móeten intern wel in een permanente staat van oorlog zijn. Zij PvdA, hij VVD; zij milieu, hij belastingcenten en auto's, meer specifiek: de diesels. En nu het niet meer zo lekker loopt in de ongemakkelijke VVD-PvdA-coalitie, komt die continue ruzie er eindelijk uit, weet de oppositie. Het enige dat we nog moeten doen, is Mansveld en Wiebes laten toegeven dat ze elkaars bloed wel kunnen drinken.

Aanleiding was een chocoladeopening van de Telegraaf dinsdag: AANVAL OP DE DIESELRIJDER. De krant refereerde aan een twee maanden oude Kamerbrief over fijnstof van Mansveld waarin ze schreef: 'Daarom ben ik ook in gesprek met mijn collega van Financiën om het aantal nieuwe dieselpersonenauto's dat jaarlijks wordt verkocht te beperken.' Ook zou dat gesprek gaan over het fiscaal moeilijk maken van het bezit van oude diesels.

Maar, zei Wiebes op de radio: ik weet van geen gesprek. En trouwens, geen goed plan, beperken van nieuwe diesels. Die auto's zijn immers nu oneindig veel schoner dan vroeger.

Aha, beet!, dachten SP, D66, CDA en ChristenUnie. Ze vroegen een brief, ze kregen een brief. Niets aan de hand, schrijven Mansveld en Wiebes, er is geen dieselplan, dus daar hebben we ook nooit over gesproken. Flutbrief, oordeelden de oppositiepartijen. En dat de twee staatssecretarissen er bijna een etmaal over deden om hem op te stellen kan maar één ding betekenen: onenigheid in de coalitie.

Ze stelden aanvullende vragen waar de wanhoop vanaf druipt: Wist Mansveld dat Wiebes het dieselplan geen goed idee vond? Hoe vaak hebben jullie het hier over gehad? Is nu die brief van Mansveld van tafel? En wat vindt minister Kamp er eigenlijk van?

Al even wanhopig proberen de twee staatssecretarissen duidelijk te maken dat er echt niets aan de hand is. 'Zoals in de brief van vanochtend aangegeven', beginnen ze hun antwoorden. En dan de herhaling: er is geen plan, dus hoe kunnen we daar overleg over hebben gehad? Of ruzie? Of oorlog? Of een kabinetscrisis?

Eric Wiebes legt zijn positie jegens Wilma Mansveld uit. Beeld anp
Wilma Mansveld is op de conferentie in Montreal over veiligheid in de luchtvaart met belangrijkere zaken bezig. Beeld reuters

Dans om debatten maakt eerste slachtoffer
12.07 uur - Joost de Vries (@devriesjoost)

De Provinciale Statenverkiezingen vinden vandaag over precies zes weken plaats. Dat zijn verkiezingen voor de provinciale besturen, maar omdat de uitslag ook de samenstelling van de Eerste Kamer bepaalt, zijn het ook landelijke verkiezingen. Vandaar dat televisieredacties de afgelopen maanden hun verzoeken neerlegden bij de politiek leiders van de landelijke partijen. Beste Sybrand, beste Bram, beste Mark, kunt u op die en die dag live voor onze camera's de degens kruisen met uw politieke rivalen? Graag een reactie.

NOS, RTL en Pauw hadden succes. De heren (want op Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren na zijn het allemaal mannen) zullen in de aanloop naar 18 maart acte de présence geven in hun studio's. En dat is pech voor de redactie van EenVandaag. Dat programma laat vandaag weten het geplande debat op 16 maart te schrappen. De reden: coalitieleiders Rutte en Samsom laten verstek gaan. Drie televisiedebatten vinden de mannen wel genoeg.

Hoofdredacteur Jan Kriek van EenVandaag vindt het 'vreemd' dat Rutte afzegt. 'De premier heeft zelf het kabinetsbeleid tot inzet gemaakt van deze verkiezingen.' Pechtold, Wilders, Roemer en Buma hadden toegezegd, zij zoeken die avond maar een andere spotlight.

De coalitiepartijen waren bereid hun lijsttrekkers voor de Eerste Kamer af te vaardigen naar EenVandaag, maar daar nam het programma geen genoegen mee. Marleen Barth en Loek Hermans trekken geen kijkers. En de senatoren de arena insturen met Tweede Kamerfractievoorzitters, dat is bovenal verwarrend.

Er wordt al zoveel van de kiezer gevraagd: provinciale verkiezingen, maar ook Eerste Kamerverkiezingen en dus landelijke verkiezingen. En, niet te vergeten, ook waterschapsverkiezingen. Positief bekeken: er valt wat te kiezen op 18 maart.

Premier Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom in de Tweede Kamer. Beeld anp
PvdA-leider Samsom kwam wel opdagen bij het EenVandaag-debat voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart vorig jaar. Hier is hij in debat met D66-leider Pechtold. Beeld ANP

Het wordt een typische Omtzigt-dag
08.00 uur - Raoul du Pré (@raouldupre)

'Pieter Omtzigt verkeert in een dusdanig permanente staat van verontwaardiging en opwinding dat zelfs de concurrenten van SP en PVV geregeld moeten lossen.' Aldus Ron Meerhof, anderhalf jaar geleden in de Volkskrant.

'Tweemaal probeerde het CDA hem te lozen door hem laag op de lijst te zetten. Maar de tukker Pieter Omtzigt vocht zich terug. Om 36.750 voorkeursstemmen kan ook CDA-leider Sybrand Buma niet heen. De lastpost van weleer wordt door de christen-democraten nu liefkozend 'onze oppositiehengst' genoemd.'

De liefhebbers van de draverij komen vandaag aan hun trekken want het wordt een typische Omtzigt-dag. Kamer en kabinet kruisen de degens over rampvlucht MH17. Heel even, in die verdrietige zomerdagen, smoorde de deken van nationale rouw het debat op het Binnenhof. Op PVV-dissident Louis Bontes na, die vanaf de eerste dag vond dat het kabinet er een zootje van maakte, schaarde de Kamer zich tamelijk eensgezind achter Rutte en zijn ploeg.

Maar dat is voorbij. Een kabinet dat van de oppositie vraagt zeker anderhalf jaar te wachten op de uitkomsten van het onderzoek naar de toedracht, vraagt eenvoudigweg teveel van het geduld van een Kamerlid als Omtzigt. Zoals @maartjebakker vandaag schrijft over het snel oplopende kwik van de verontwaardiging: 'Soms lijkt het wel alsof het kabinet zelf heeft besloten vlucht MH17 te laten neerstorten (...) Het zit nu eenmaal niet in de aard van de oppositie om lijdzaam te gaan zitten wachten op de uitkomsten van een onderzoek. Voor een Kamerlid als Pieter Omtzigt is het zijn roeping: de regering controleren, nu, onmiddellijk, vierentwintig uur per dag en zelfs op zondagavond.'

Vandaag vuurt hij zijn zoveelste spervuur van vragen af op de bewindslieden Opstelten, Koenders en Mansveld. Wat wist het kabinet van de veiligheid in het Oekraïense luchtruim? Waarom werd er niet gewaarschuwd? Waarom doen de ministers steeds zo geheimzinnig? Het kabinet zal schoorvoetend antwoorden en wederom weinig zeggen.

In dat kat-en muisspel dreigt de hoofdvraag (wie schoot het toestel neer?) intussen wel wat op de achtergrond te raken. Zelfs Omtzigt heeft zich erbij neergelegd dat daarnaar vragen voorlopig kansloos is.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Beeld anp
Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA. Beeld anp

Eerder in #binnenskamers
4 februari
· ChristenUnie zoekt de aanval

3 februari
· Dierenpolitie Graus in zwaar weer
· Eén stem voor Frits Bom
· De Kamer op cursus etiquette

2 februari
· Partij voor de Dieren fladdert nieuwe toekomst in

29 januari
· Ook een PVV'er wil weleens besturen


In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden