Politiek Blog

#binnenskamers: Rutte even klaar met Buma en Pechtold

#binnenskamers brengt u de laatste nieuwtjes, de nieuwste inzichten en scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie. Hier vindt u gedurende de dag de laatste updates.

Beeld ANP/Bewerking de Volkskrant

Rutte in campagnestand is even klaar met Buma en Pechtold
17:07 uur - Raoul du Pré (@raouldupre)

Wordt het plotseling toch nog een echte verkiezingscampagne. Een overzichtelijke campagne bovendien, met twee kampen die lijnrecht tegenover elkaar staan. Aan de ene kant VVD en PvdA, vechtend voor een tweede leven van hun kabinet, aan de andere kant D66 en CDA, die jagen op de ontevreden kiezers. Buma en Pechtold werden vorig jaar door premier Rutte en minister Dijsselbloem nog vakkundig uit elkaar gedreven in de onderhandelingen over de begroting, maar nu lijkt vooral premier Rutte bereid om, in de jacht op de kiezer, de verhoudingen met beiden even in de koelkast te zetten.

Pechtold mocht woensdag in het tv-debat bij Pauw al ervaren dat Rutte en Samsom nog altijd liefst gezamenlijk optrekken. Met zichtbaar genoegen wierpen de coalitieleiders zich samen op Pechtold. Twee jaar lang verdroegen zij Pechtolds geselingen (schiet eens op, ga nou eens regéren) in berustende stilte - ze hadden hem nodig - om vervolgens lijdzaam te moeten toekijken hoe hun kiezers vertrokken en, in veel gevallen, recht in Pechtolds armen liepen. Maar in deze campagne hebben ze dan toch iets gevonden waarmee ze hem, of in elk geval zijn kiezers, denken te raken: de bezuinigingsdrift van D66. Net nu de coalitiepartijen zelf hebben besloten dat het wel mooi is geweest, hebben Pechtold en Buma hun oog laten vallen op de overheidsuitgaven. Die groeien de komende twee jaar nog altijd met 13 miljard euro. Dat kan wel wat minder, vindt Pechtold: gebruik het geld liever voor lastenverlichting.

Dat had Rutte als VVD-leider op een ander moment ook kunnen zeggen, maar hij houdt nadrukkelijk rekening met de stemming onder de kiezers: die zijn het bezuinigen moe. En niet alleen in het linkerkamp. Uit peilingen blijkt al geruime tijd dat ook een groot deel van de potentiële D66-achterban het welletjes vindt. Dat is Rutte en Samsom zeker niet ontgaan.

Vandaag was ook Buma aan de beurt. Die gaf vanmorgen in de Volkskrant antwoord op Ruttes uitgestoken hand van twee weken geleden: hij denkt er niet aan zaken te gaan doen met dit kabinet. Hij heeft geen zin in onderhandelingen, laat staan in akkoorden.

Vanmiddag kwam Ruttes antwoord. Op zijn persconferentie als premier stond hij onverbloemd in campagnestand: de houding van het CDA 'irriteert' hem af en toe. 'De CDA-reactie is voor Nederland niet goed', zei Rutte. 'Ik begrijp best dat het CDA oppositiepartij is. Maar dat zijn D66, ChristenUnie en SGP ook. Die doen mee in het belang van het land. Niet in het belang van de coalitie, want die interesseert ze maar matig en dat is hun goed recht. Maar wat het CDA doet valt mij zeer tegen.'

Rutte verwees naar de goede samenwerking die hij gedurende zijn loopbaan met het CDA heeft gehad. 'De persoonlijke verhoudingen zijn nog altijd goed, maar zakelijk gezien is het contact nu absoluut nul. Ik merk geen enkele bereidheid mee te helpen om Nederland uit het slop te trekken.' De premier roemde het verleden van het CDA als 'hofleverancier van verantwoordelijkheid', een reden 'waarom ik het logisch zou vinden als het CDA wel thuis geeft'.

In een campagne is veel geoorloofd. Rutte zal inschatten dat hij het na 18 maart wel weer repareert. Als de peilingen niet bedriegen, zal hij wel moeten.

Beeld anp

Eerder in #binnenskamers
12 maart
· Politici hebben spijt

11 maart
· De petten van Martin van Rooijen

10 maart
· GroenLinks heeft nieuwe partijleider

5 maart
· Minister hakt knoop door: geen debat
· Zo snel mogelijk opheldering! Maar niet vandaag

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden