Politiek blog

#binnenskamers: plots is twitteraar een bendelid

#binnenskamers brengt u de laatste nieuwtjes, de nieuwste inzichten en scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie. Hier vindt u gedurende de dag de laatste updates.

null Beeld ANP/Bewerking De Volkskrant
Beeld ANP/Bewerking De Volkskrant

Ouderwetse demonstratie op digitaal Malieveld
14.45 uur - Joost de Vries (@devriesjoost)

De Tweede Kamer heeft zich voor het karretje laten spannen door een groep van 24 'veeltwitteraars'. Dat is de strekking van een artikel in De Telegraaf over het twitterfenomeen #pgbalarm. Wat het stuk vooral laat zien, is hoe kort de lijntjes zijn geworden tussen burger en politiek dankzij sociale media - wie een politicus wil aanspreken stuurt gewoon een tweet naar @tweedekamerlidnaarkeuze. En dat digitaal demonstreren veel lijkt op de klassieke mars richting parlement of bestuursgebouw: elke demonstratie kent een groepje aanjagers.

In twee weken tijd werden bijna 130 duizend tweets verstuurd met de hashtag #pgbalarm. De Telegraaf haalde de tweets door de computer en concludeert dat een 'bende van 24' direct en indirect verantwoordelijk is voor bijna 80 duizend van die tweets, ruim 60 procent. 50 duizend tweets kwamen van de 24 twitteraars, ruim 2.000 tweets per persoon. Daarop werd zo'n 30.000 keer gereageerd. Nog eens 49 duizend tweets werden verstuurd door andere, minder fanatieke twitteraars.

De twitterstorm leidde tot een spoeddebat in de Tweede Kamer met staatssecretaris Martin van Rijn over de chaos bij de Sociale Verzekeringsbank, de instantie die sinds 1 januari verantwoordelijk is voor uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten. Tienduizenden pgb-houders kregen door problemen bij de SVB hun geld te laat uitbetaald. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer eiste opheldering, mede aangespoord door #pgbalarm.

Twitterstorm

#pgbalarm begon bij Marije ten Broeke, moeder van de gehandicapte Pleun. Er zat geen doorwrochte strategie achter, zegt ze. Ze begon met twitteren uit frustratie over de chaos bij de SVB. Haar hashtag sloeg aan, binnen een uur was #pgbalarm trending topic. Fanatieke twitteraars sloten zich aan en lieten niet meer los. Lees hier hoe Ten Broeke een twitterstorm veroorzaakte.

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid spreekt in de Tweede Kamer over de problemen bij de Sociale Verzekeringsbank. Beeld anp
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid spreekt in de Tweede Kamer over de problemen bij de Sociale Verzekeringsbank.Beeld anp

'Bende van 24' impliceert een organisatie met een vooropgezet plan. Daarvan lijkt bij nadere inspectie geen sprake. De 'bende' is eerder de optelsom van individueel activisme dan een gestructureerde beweging.

De twitteraars lopen niet te koop met persoonlijke informatie, vaak staat bij het twitteraccount niet meer dan een naam. Maar sommigen laten wel iets van zichzelf zien. Zo verwijst @EssieNL (ruim duizend pgb-tweets) via twitter naar haar blog waar ze onder andere schrijft over haar worsteling met lichamelijke klachten. @Petramygroup (1.649 tweets) schrijft in haar twitterbio dat ze 'fulltime zorgintensieve moeder' van een 'aspergerzoon' is.

Lijstaanvoerder @DaciaDaantje (meer dan 6.500 tweets) geeft geen persoonlijke informatie op twitter. Volgens De Telegraaf beheert ze een pgb voor haar zoon. Zij kreeg wel uitbetaald van de SVB. 'Juist omdat het bij mij lukte heb ik de tijd en rust om me in te zetten voor anderen', zegt ze in de krant. De Telegraaf schrijft dat een andere twitteraar doorging met twitteren nadat hij zijn geld had, 'gewoon omdat hij boos was'.

Deze mensen liepen voorop in de digitale demonstratie, uit persoonlijke betrokkenheid bij het pgb-debat of vanuit een algehele afkeer van de overheid. Een oud verschijnsel in een nieuw jasje. Zo ging het voorheen op het Malieveld ook: de fanatiekelingen in de voorhoede, met megafoon in de hand en een extra grote tas vol spandoeken mee voor de duizenden mensen in hun kielzog. Vaak met ondersteuning van de vakbeweging, een element dat online ontbreekt (eventuele anonieme beroepsdemonstranten daargelaten).

Was van organisatie nog geen sprake, dan heeft het krantenartikel daar wel voor gezorgd. Als geuzennaam hebben de veeltwitteraars de titel 'opruier' overgenomen. Plots zijn ze lid van een berucht genootschap: 'De Bende van 24'. Wie wil dat nou niet?

Eerder in #binnenskamers
11 februari
· Polderkunst gered van de mestvaalt
· De frisse ideeën van Denk
· Onder ede verschijnen bij de Fyra-enquête? Huur een trainer

10 februari
· Kabinet stuurt nieuws MH17 retour
· Plots wil de coalitie wél debatteren
· WOB-trauma gereactiveerd door MH17

9 februari
· denk, met een kleine letter d
· Wordt het de Nederlandse Moslim Partij?

7 februari
· GroenLinks opent de aanval op D66

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden