Politiek blog

#binnenskamers: partijen verdelen in links en rechts? Het kan ook anders

#binnenskamers brengt u de laatste nieuwtjes, de nieuwste inzichten en scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie. Hier vindt u gedurende de dag de laatste updates.

null Beeld ANP/Bewerking De Volkskrant
Beeld ANP/Bewerking De Volkskrant

De nieuwe politieke tweedeling volgens Segers & Van Raak
17.30 uur - Ariejan Korteweg (@AriejanKorteweg)

Vergeet de klassieke indeling van partijen in links en rechts. Stel in plaats daarvan de vraag of partijen vertrekken vanuit het individu, of juist vanuit de gemeenschap. Dan ziet het politieke landschap er ineens heel anders uit. En worden nieuwe allianties mogelijk.

De vaststelling is afkomstig van twee Kamerleden, Ronald van Raak (SP) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Zij vinden dat hun partijen meer met elkaar gemeen hebben dan met de mondige wereldburgers die D66, GroenLinks en een deel van de PvdA bevolken. Als het er op aankomt voelen ze zich eerder verwant met PvdA'er Asscher dan met Alexander Pechtold. Al constateren ze dat er ook in CDA en zelfs VVD discussies gaande zijn die van een hernieuwd geloof in gemeenschappen getuigen.

In een uitgebreid interview in Volkskrant-katern Vonk, dat morgen verschijnt, blijken Segers en Van Raak verwante geesten. Ze constateren beiden dat de marktwerking te ver is doorgeschoten, dat de overheid zich te veel afzijdig heeft gehouden op terreinen als zorg, transport en banken en dat burgers meer kans moeten krijgen initiatieven te ontplooien.

Of die wederzijdse herkenning een concrete vertaling kan krijgen, is nog even afwachten. Segers wil 'een gezamenlijke agenda van herdemocratisering van het publieke domein'. Van Raak hoopt dat na de volgende verkiezingen niet op een linkse of rechtse coalitie, maar op een samenwerking van partijen 'die willen investeren in de gemeenschap'.

De burgers moeten weer aan zet komen, vinden beide politici. Zowel Segers als van Raak grijpt daarvoor terug op de grondslagen van zijn partij. De ChristenUnie lanceerde het begrip coörporatiesamenleving, waarbij lokale initiatieven het vertrekpunt vormen. De SP verwijst naar de solidariteit die ooit ten grondslag lag aan woningbouwverenigingen of ziektekostenverzekeringen.

SP-Kamerlid Ronald van Raak. Beeld anp
SP-Kamerlid Ronald van Raak.Beeld anp
Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. Beeld anp
Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.Beeld anp

Jaloers op vernieuwd perscentrum
12.30 uur - Gijs Herderscheê (@vkgijs)

Prachtig is het geworden, perscentrum Nieuwspoort. Zomer 2014 was de verbouwing na jarenlang gesteggel. Gedoe over geld, over de verbouwing, met de huiseigenaar Rijksgebouwendienst. 1,2 miljoen euro heeft het Nieuwspoort gekost maar dan heb je ook wat.

Zo mooi is het geworden dat de andere bewoners jaloers werden en nog eens goed naar de eigen behuizing keken. Dus werd vlot besloten dat heel het Binnenhof aan renovatie toe is en op de schop gaat.

Zo ging het dus niet. Het hele Binnenhof is afgeleefd en brandgevaarlijk. Huurder Nieuwspoort is ondanks eindeloos gesteggel slagvaardiger dan huiseigenaar Rijksgebouwendienst. Geen kwaad woord in dit verband over die dienst, want die is ook weer afhankelijk van deze en gene, niet in de laatste plaats van het kabinet, en toebedeeld budget.

In 2018 moet de verbouwing beginnen, schreef Liesbeth Spies in oktober vorig jaar aan minister Blok van Wonen en Rijksdienst. 'De tussenliggende periode is nodig voor nader onderzoek, planuitwerking en aanbesteding.' Het plan komt in de zomer van dit jaar. Spies is Voorzitter bestuurlijke stuurgroep Renovatie Binnenhof.

Dat betekent volgens Lex Oomkes dat ook Nieuwspoort weer op schop gaat. Oomkes was voorzitter van Nieuwspoort en verantwoordelijk voor de net afgeronde verbouwing. Hotel, het gebouw waarin Nieuwspoort is gevestigd, wordt waarschijnlijk volledig onttakeld. Al is het een monument, een eerste voorbeeld van betonskeletbouw, maar de rot schijnt er nu in te zitten.

Het betekent wel dat Nieuwspoort misschien al over drie jaar weer dicht gaat en te zijner tijd weer open. Hamvraag is natuurlijk wie opdraait voor de inrichting. Krijgt Nieuwspoort dan een casco ruimte, of deelt de verhuurder mee in de kosten van de inrichting? Dat zal weer het nodige overleg gaan vergen. Oomkes ligt er niet wakker van. 'Je had er toch niet aan moeten denken dat we tot 2018 in die ouwe meuk hadden moeten zitten?'

Het Torentje van de premier aan de Hofvijver. Het gehele Binnenhof moet vanaf 2018 op de schop voor een grote renovatie. Beeld anp
Het Torentje van de premier aan de Hofvijver. Het gehele Binnenhof moet vanaf 2018 op de schop voor een grote renovatie.Beeld anp

Architectonisch lappendeken

Lees ook: Binnenhof staat voor 'grootste volksverhuizing ooit'

Het vernieuwde Nieuwspoort. Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant
Het vernieuwde Nieuwspoort.Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant

Eerder in #binnenskamers
17 februari
· Ouderwetse demonstratie op digitaal Malieveld

11 februari
· Polderkunst gered van de mestvaalt
· De frisse ideeën van Denk
· Onder ede verschijnen bij de Fyra-enquête? Huur een trainer

10 februari
· Kabinet stuurt nieuws MH17 retour
· Plots wil de coalitie wél debatteren
· WOB-trauma gereactiveerd door MH17

9 februari
· denk, met een kleine letter d
· Wordt het de Nederlandse Moslim Partij?

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden