Politiek blog

#binnenskamers: ook een PVV'er wil weleens besturen

#binnenskamers brengt u de laatste nieuwtjes, de nieuwste inzichten en scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie. Hier vindt u gedurende de dag de laatste updates.

null Beeld ANP/Bewerking De Volkskrant
Beeld ANP/Bewerking De Volkskrant

Statenverkiezingen, een noodzakelijk kwaad
18.07 - Joost de Vries (@devriesjoost)

De aanstaande provinciale statenverkiezingen zijn een noodzakelijk kwaad voor PVV-leider Geert Wilders. Een goede uitslag in de provincie betekent namelijk meer PVV'ers in de Eerste Kamer en een grotere vinger in de pap in Den Haag. Nu de regeringspartijen in de senaat geen meerderheid hebben en hun Eerste Kamerfracties na deze verkiezingen nog kleiner dreigen te worden, zijn senatoren invloedrijker dan ooit. Wilders, die onverminderd populair blijft in de peilingen, zal ongetwijfeld kansen zien.

Maar in de provincies schuilen de risico's. Om groot te worden in de senaat, moet je groot worden in provinciehuizen. Twaalf stuks in totaal, verspreid over het hele land, goeddeels uit het zicht van het Binnenhof. In 2011 deed de PVV goede zaken, de partij haalde genoeg provinciale stemmen om vervolgens met tien man plaats te nemen in de Eerste Kamer. Lokaal traden 69 statenleden namens de PVV aan. En daar begon voor Wilders de heisa. Sindsdien zijn 25 provinciale politici uit zijn partij gestapt. Vaak ging daar intern gesteggel aan vooraf dat breed werd uitgesponnen in de media.

De verkiezingen moeten nog plaatsvinden, maar het eerste onheil voor Wilders kondigde zich vandaag al aan. Trouw berichtte vanochtend dat vijf provinciale afdelingen het hoofddoekjesverbod uit hun programma's hebben gehaald. Verschillende fractieleiders lieten weten te hebben ingebonden omdat ze na de verkiezingen in het provinciebestuur willen plaatsnemen.

'Als je wilt meebesturen, dan moet je er geen dingen in zetten waarvan je weet dat die op veel weerstand zullen stuiten', zegt de Zeeuwse PVV-lijsttrekker Peter van Dijk (overigens ook Eerste Kamerlid). Ook Chris Jansen in Flevoland stelt 'slim te zijn' en het programma te hebben gematigd om toekomstige coalitiepartners mild te stemmen.

Wilders zal niet blij zijn met de bestuurlijke ambities van zijn partijgenoten. PVV'ers die water bij de wijn doen en met andere partijen constructieve compromissen gaan sluiten, knagen aan het verzetsimago van de partij. Vooralsnog weegt het vooruitzicht van meer Haagse invloed op tegen de risico's. Hij laat in een reactie weten dat de lokale afdelingen zelf hun programma schrijven. 'Daar heb ik me niet mee bemoeid', zegt hij tegen het ANP. 'Maar buiten kijf staat dat we allemaal anti-islam zijn.'

De provinciale verkiezingen vormen een dilemma voor Wilders: kans op Haagse invloed, maar ook op lokale dissidenten. Beeld reuters
De provinciale verkiezingen vormen een dilemma voor Wilders: kans op Haagse invloed, maar ook op lokale dissidenten.Beeld reuters

Eerder in #binnenskamers
28 januari
· Familiecultuur domineert in 'bedrijf' Tweede Kamer
· 'Opstelten is piepjonge zeventiger'
· Het ideale moment voor Opsteltens vervanging is al voorbij

27 januari
· De Kamer onder de hamer
· PVV worstelt in provincies

23 januari
· Tien grijze mannen (en twee vrouwen)
· Snowden? Ach.
· Voor de Limburgse leeuwen
· Het tweede leven van Jan Peter

22 januari
· Ybeltje opnieuw in actie
· De postmobiel van Dion Graus
· Het ligt aan de accijnzen
· Lekker 's nachts debatteren
· Hoezo metamorfose?

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden