Politiek blog

#binnenskamers: koelkasten vol biologische sappen

#binnenskamers brengt u de scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie.

Beeld ANP/Bewerking de Volkskrant

VVD zet bitter lemon op de kaart
14.15 uur - Maartje Bakker (@maartjebakker)

Je zou denken: het zijn drukke politieke tijden. Met nog twee weken te gaan tot het zomerreces heeft de Tweede Kamer veel te bespreken. De Griekse geldproblemen. Een heel nieuw belastingstelsel. Een mbo-school die op omvallen staat. De dreiging van de Russen.

Maar nee.

De VVD wil dat er weer bitter lemon en tonic wordt geserveerd in het restaurant van de Tweede Kamer. De drankjes verdwenen onlangs uit het assortiment. Ze maakten plaats voor vitaminewaters en biologische vruchtensappen.

Dit tot ergernis van VVD-Kamerlid Helma Neppérus. 'Ik had mijn zus op bezoek hier', vertelt ze in een debat vanmiddag. 'Zij drinkt graag bitter lemon. Maar dat kon niet meer, het was geschrapt. We kunnen ook doorschieten.'

Doorschieten? 'Het gaat mij om het volledig doorschieten van de duurzaamheid', verduidelijkt Neppérus aan iedereen die het horen wil op Twitter.

Ze krijgt bijval van partijgenoot Remco Dijkstra. 'Dit is een symbool van doorgeslagen betutteling. Spa Rood is ook afgeschaft, nu staan er koelkasten vol biologische sappen die niemand neemt.'

'De Grote Kwesties des Lands hebben volle aandacht van de politiek!' reageert het hoofd voorlichting van D66. En zo is het maar net.

Onlangs zei VVD-premier Rutte dat de Partij voor de Dieren een welvaartverschijnsel is. 'Hiermee is het land eigenlijk wel af', aldus Rutte. Maar zou je je niet hetzelfde kunnen afvragen over een partij die zich druk maakt om bitter lemon, tonic en Spa Rood?

Helma Neppérus in actie voor bitter lemon in de Tweede Kamer. Beeld anp

Eerder in #binnenskamers
17 juni
· Mark Rutte vindt dit leuk

15 juni
· Asscher verhuist naar 'de Haagse Tieten'

12 juni
· Wat doet Wiebes nu?

9 juni
· Eerste schooldag in Eerste Kamer

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden