Politiek blog

#binnenskamers: iedereen is welkom bij Rutte

#binnenskamers brengt u de laatste nieuwtjes, de nieuwste inzichten en scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie. Hier vindt u gedurende de dag de laatste updates.

null Beeld ANP/Bewerking de Volkskrant
Beeld ANP/Bewerking de Volkskrant

Iedereen is welkom in Ruttes kring
17.45 uur - Raoul du Pré (@raouldupre)

Mark Rutte zal hopen dat zijn premierschap om meer herinnerd zal worden, maar hij gaat in elk geval de geschiedenisboekjes in als de man die van de landsregering een groepsproject maakte. Het is de rode lijn in zijn premierschap aan het worden. Het begon tijdens Rutte I met het voetjevrijen met de SGP, het ging verder in april 2012 met het paniekerig tot stand gekomen Kunduzakkoord (VVD, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks) en het culmineerde gedurende Rutte II in een lange reeks deals, voornamelijk met Pechtold, Slob en Van der Staaij.

Politicologen kunnen er nog uitgebreid studie naar doen: hoe het antwoord op de toegenomen polarisatie in de Nederlandse politiek na tien jaar kwam in de vorm van ongekende consensuspolitiek. Rutte is in veel opzichten de ideale regisseur van dat proces: rekkelijk, goedlachs, niet haatdragend - in staat om met iedereen zaken te doen. Een veel koppiger man zoals Jan Peter Balkenende zou in de huidige constellatie veel minder goed gedijen. Lubbers dan? Of Kok? Die hadden het achteraf gezien maar makkelijk met hun comfortabele meerderheden en hun dichtgetimmerde regeerakkoorden.

Intussen is het wel de vraag hoe lang dat nog zo door kan gaan. Na 18 maart tellen partijen hun knopen: wat heeft het opgeleverd? Spint de ChristenUnie garen bij de associatie met het kabinet of wordt het tijd voor wat afstand? Profiteert het CDA overtuigend van het feit dat Buma zijn handen vrij hield, of wordt het tijd dat ook het CDA z'n bestuurlijke veren weer eens wat oppoetst?

Ruttes eigen antwoord op de vraag geeft hij vandaag in de Volkskrant: hij wil nog vele jaren zo door. De premier is allerminst van plan de strijd te staken als de uitslag op 18 maart inderdaad desastreus wordt voor het kabinet en elk draagvlak in de Eerste Kamer verdwenen is. Hij gaat gewoon vol goede moed op zoek naar nieuwe bondgenoten. We moeten dus niet raar opkijken als binnen een week na die verkiezingen de verkennende gesprekken met Sybrand Buma en Bram van Ojik beginnen: zeg het maar, hoe moet dat nieuwe belastingstelsel eruit zien? Wat kan het kabinet voor jullie betekenen? En vooral: wat doen jullie voor het kabinet?

Iedereen is welkom straks op het Torentje, in een ultieme poging om Rutte II van nieuwe brandstof te voorzien. Welkom in Ruttes kring voor het groepsgesprek. Op die ene partij na dan, waarmee de premier een jaar na alle minder-Marokkanenophef nog steeds niets te maken wil hebben: Wilders' PVV. Voor de PvdA, het CDA, D66 en de SP gold dat al langer. Een zuiver cordon sanitaire is het niet, dat nu rond de PVV is aangelegd. Er zijn immers geen afspraken over gemaakt. Maar het komt wel op hetzelfde neer, Wilders staat buitenspel.

Al nemen ze dat in de PVV zelf al een tijdje met een korreltje zout: 'Wacht maar, als wij straks de grootste zijn. Dan komen ze vanzelf weer praten.'

Rutte bij de campagne-aftrap van de VVD in Breda. Beeld anp
Rutte bij de campagne-aftrap van de VVD in Breda.Beeld anp

Eerder in #binnenskamers
27 februari
· Enter Underwood, exit Verheijen

25 februari
· SGP is eigenlijk heel grote partij
· De intermenselijke verhoudingen

24 februari
· Wilders versus Pechtold bij EenVandaag

23 februari
· Het eerste tv-debat, een kijkwijzer

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden